Вила екстра мурос и некропола от времето на Теодорих Велики в римския град Нове си има неочакван повелител, видя Актуално Свищов.
От два дни верен спътник на екипа на д-р Марин Маринов, който проучва Вила екстра мурос втори сезон, е кучето Герта. Работещите споделиха, че кучето се е появило неочаквано и е станало любимец на почти всички със своя нрав.
Иначе след вчерашната находка – гроб 121 от времето на Теодорих Велики днес стана ясно, че на път е да бъде разкрит и гроб 122 от времето на готите.
Проучванията вече са в своя разгар – наред с тоновете керамика се откриват и много други ценни находки, които разкриват аспекти от живота преди близо две хилядолетия.
Усилено се работи върху южната стена на базиликата. Тя е открита преди повече от век. В нейния олтар през далечната 1908 година Карел Шкорпил откри гроба на неизвестен светец. Години по-късно, в наше време, той е проучван и от доц. Павлина Владкова. Преди нея проучвания прави и почетния гражданин на Свищов доц. Мария Чичикова. Много вероятно е това да е гроба на Свети Луп, но за тази теза няма безспорни доказателства, споделя д-р Марин Маринов.
Проучванията се финансират от Министерството на културата и продължават до средата на октомври.