Повече от 40 години свищовлията Димитър Сарандев поддържа една от най-големите ферми за папагали в България. Екзотичните птици се отглеждат на площ от 350 квадрата, а самата ферма се намира в село Кривина и така вече години наред свищовлията пътува всеки ден до там…
„Гледам папагали от 1980 година. Гордея се, че моята е една от най-големите и оборудвани ферми в България“, споделя Сарандев. Споменава, че и първия филм за папагали по телевизия „България Свят“ е сниман в неговата ферма. Росица Кирилова също е гостувала за своето предаване „На животното с любов“ в неговата ферма.
Любовта към птиците идва от баща му. „Баща ми, Бог да го прости, се занимаваше с гълъби и от там аз продължих с папагали“, спомня си Димитър Сарандев.
Различни видове отглежда той в Кривина. Фермата има 80 волиери с различни видове от шарените птици – Ари, Какаду, Амазони, Александри, Лорита, Жако и какви ли не други птици от Австралия, Африка, Америка и Индийския полуостров.
Споделя, че обменя и с колеги от страната за смяна на кръвта. Иначе стоката идва от Унгария, Чехия и Словакия. Пазар за птици има – различните зоомагазини и специализираните за птици.
Около 4 тона фураж на година са необходими за отглеждането на птиците. И пресмята: тон – тон и половина просо, един тон овес, половин тон шарен слънчоглед, толкова и чер слънчоглед. Снабдява се и с други фабрични смески.
Споделя, че е един от първите, които почва да ходи по пазарите в Чехия. Там обаче всяка първа и четвърта седмица има изложба и неговите колеги имат възможност да купуват съответната храна за месеца. „В България – не купиш ли овес и слънчоглед, когато ги жънат не можеш да се снабдиш след това“, категоричен е Димитър Сарандев. Допълва, че трябват и коноп, арпа и пак не може да се направи тази смеска, която се изисква за големите папагали. Като всичко и цените на смеските растат – миналата година чувал струвал 10 лева, а вече е 13 вече.
Александър ШАБОВ


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.