С бизнес Марин Маринов се занимава повече от 30 години. Фирма „Найс“ е основана преди повече от 31 години. Фирмата продава техника, работи в сферата на услугите – монтиране на климатици и електродомакинска техника…
„Идеята ми дойде в началото на демокрацията, когато се отвориха много възможности“, спомня си от дистанцията на времето свищовлията. „Нямаше такъв магазин в Свищов и реших да пробваме с телевизори, хладилници и видеомагнетофони, които бяха хит онова време. Така тръгнахме“.
Когато има конкуренция – ние се стремим да се налагаме не само с цени, споделя Маринов. По думите му цената е определяща в бизнеса и търговията. „Но услугата, качеството е също много важна и много хора пренебрегват. Ние гледаме да задоволим всеки клиент, да остане доволен не само от цената, но и от качеството. Предлагаме много услуги – ето в града ни има много самотни хора, възрастни и без близки, ние им предлагаме безплатно да им качим уреда, да им помогнем да го инсталираме. От този тип услуги, които другите фирми правят малко по-тромаво или изобщо не правят“, споделя какво ги прави по-различни в момента на пазара. Верен помощник в бизнеса и спорта е синът му Верони Маринов.
Бизнесът става все по-труден и предвид обстановката с пандемията и мерките, ни крие Марин Маринов. Цените се вдигат, наличности няма, увеличават се разходите. „В тази обстановка наблягаме на качеството на услугите, на достъпните цени. Гледаме да сме полезни на хората и да остават покупката и от услугата. Бихме искаме да се разширяваме, но се съобразяваме и с възможностите на града. Погледа в момента и извън Свищов, към пазари в по-големи градове, да развием по някакъв начин бизнес“, споделя още.
Освен като бизнесмен Марин Маринов е познат на свищовлии и като спортист. „Спорта ми помага много. Той ме изградил като личност, характер. Във всеки един бизнес се изисква постоянство, характер, устойчивост – все неща, които ми е дал спорта“, категоричен е той.
Горд е със възпитаниците, които постигнаха много в каратето. Тренирал е олимпийско карате – вицешампион на зонално и национално състезание. Вече се състезава при ветераните, където е вицесветовен шампион, световен шампион в Годжу карате. През 2021 година на Балканското първенство в Хърватска печели два медала – златен в дисциплината кумите и бронз в ката. Конкуренцията тогава въобще не е била за пренебрегване – каратисти от осем държави при над 50-годишните, където се състезава Маринов. Горд е обаче с успехите от клубен характер – Спортен клуб Годжу карате „Алеко“, който развива реално дейност от началото на 80-те години на миналия век. Последен успех за клуба е Спортист на годината за 2021 година на община Свищов – Стефан Петков, който е с принос не само за свищовското, но и за националното карате. Участник в квалификации за олимпийските игри и на световното първенство.
Въпреки ангажиментите, които има като треньор и в бизнеса Марин Маринов не пропуска да поддържа форма тренирайки на открито. Почти всяка сутрин може да бъде видян на Паметниците, като верен спътник е кучето Ричи, порода арменски гампър.
Александър ШАБОВ
Снимки: авторът


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.