Депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“, внесено днес, в което е записано, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България, пише Дир.бг.
Предложението беше прието с 11 гласа „за“, против – пет, без въздържали се.
То включва осигуряването на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна според възможностите на България, а също и парламентът да даде мандат на МС за оказване на финансова и хуманитарна помощ за Киев, законодателни и организационни мерки в подкрепа на бягащите от войната украински граждани, както и цялостен пакет от мерки за преодоляването на последиците от наложените санкции в икономически аспект и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.
Депутатът от „Продължаваме промяната“ и вносител на проекта за решение Атанас Михнев заяви пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки. „В решението се казва „техническа помощ за защитни цели“. Това е формулировката, която успяхме да постигнем заедно с всички коалиционни партньори. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е възможно за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на отбраната, за да видим с какво всъщност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остане в топката на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като конкретен пример“, каза той.
„Безспорен факт е, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на Евро-атлантическа България.“, се казва в мотивите към проекторешението.
В комисията бяха разгледани три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“, които предлагат предоставяне на военна помощ за Украйна, бяха отхвърлени.
В заседанието на комисията за разглеждането на точката участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външния министър Ирена Димитрова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.