Централната избирателна комисия реши окончателно – ще се броят контролно 100% от машинните разписки от Секционните избирателни комисии и в страната, и в чужбина. Това потвърди за БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева, пише Дир.бг. Така броени часове преди вота в неделя комисията смени правилата, след като преди това беше решила да се броят разписките в 30% от секциите.
Предложението направи заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма. Войнов обясни решението така: „Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“ и с оглед гарантиране доверието в изборния процес“, съобщи БНР.
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот. „Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“. „Виновна за всичко това не е ЦИК, за генерирането на това напрежение е виновна „Сиела Норма“, независимо как изпълнителният директор на фирмата приема това“, посочи Нейкова, цитирана от БТА.
Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов, гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене. „Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната“.
Според Томов предвид засилващото се напрежение и нарастващите съмнения у много български граждани за това, че машинното гласуване може да бъде манипулирано, ЦИК трябва да вземе някакви мерки, за да се успокоят хората, макар по думите му една двупроцентова извадка на контролни разписки е достатъчна, за да се направи оценка дали машинния вот е отчетен правилно. „В сега създадената обстановка обаче е по-важно „да се подейства върху социално-психологическата вълна на недоверие, която възниква в българското общество“, коментира Томов. Той посочи още, че не е съгласен с това да се създава хаос в изборния процес, като два дни преди изборите за пореден път ЦИК промени решението си и се натоварят секционните комисии по този начин, както и че ще се подложи на риск честното провеждане на изборите.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.