Свилен Чешмеджиев от града на Щастливеца попадна в проекта „40 до 40“ на Дарик радио, научи Актуално Свищов.
„40 до 40“ е проект на Дарик радио, който всяка година търси, намира и представя 40 успешно реализирали се млади българи до 40 години. Те работят в България, създават малки или големи, но важни неща, имат блясък в очите, любопитни са, готови за предизвикателства, променят статуквото, пълни са с идеи, мислещи и оригинални, носят предприемачески дух, работят за благото на всички ни.
Свилен е един от избраните в престижната класация, като той е номиниран в категорията „Околна среда“. Свилен е еколог, завършил е бакалавър и магистратура по Екология и опазване на околната среда в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. От дълги години членува в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е негов регионален координатор за град Свищов.
Той е движеща сила за опазването на влажните зони и биоразнообразието по река Дунав, работи усърдно по успешното възстановяване на къдроглавия пеликан на остров Персин (Белене) и в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ край гр. Тутракан. Свилен и други експерти от БДЗП за първи пъти поставиха сателитни предаватели на пеликани в Бългтария..