За поредна измама алармира нашенец Актуално Свищов. На електронната си свищовлията получил писмо от… полицията.

Текстът на полицейската депеша:

Здравейте,
Чрез това съобщение бихме искали официално да Ви уведомим, че незабавно е необходимо да осъществите комуникация с полицията след получаването на този имейл.

Ние подчертаваме задължението Ви да прегледате прикачения документ, който съдържа ключова информация за този случай.
Този писмов материал е издаден от компетентните органи на Националната полиция, конкретно от Службата по Информация и Идентификация.

Очаква се и се цени Вашето сътрудничество в този случай.

С уважение,
Национална полиция – Департамент Идентификация и Информация.

Мейлът съдържал и прикачен файл, именно него се надявали измамниците да отвори свищовлията.

Това е типичен случай на фишинг, коментираха за Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са!

Фишингът (на английски: phishing – от нарочно промененото fishing – риболов) представлява опит за измама, умишлена заблуда, който цели да подлъже потребителите да разкрият лична или финансова информация като потребителско си име, парола, детайли на банкова и/или кредитна карта и др. Извършителят изпраща електронните съобщения с чужда самоличност, като се представя от името на държавни, банкови институции и други. Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация, впоследствие тези данни могат да се използват за измама и „източване“ на банкови сметки.

Обикновено фишинг атаката започва с имейл, който изглежда като официално съобщение от банка, община или държавна институция, като например полицията.
В писмото може да се съдържа прикачен файл със зловреден код, които цели да зарази компютъра и/или пък връзка (линк), чрез който потребителят бива пренасочен към фалшива страница (уебсайт). Тя обикновено имитира визуално страницата на институцията от чието име е подаден имейла или предлаганата от нея услуга, където се изисква да бъдат предоставени лични данни – като потребителски имена и пароли или пък номера на кредитни карти, ПИК и др.
Впоследствие предоставените данни могат да се използват злонамерено за кражба на самоличност, финансови средства, интернет регистрации, неправомерен достъп до вашия компютър и други.

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК