Днес в Полша започна 24-часова стачка, организирана от организацията Агроуния и Полския земеделски съюз пред търговската компания Agrolok в  провинция Куявско-Померан, съобщи полското издание farmer.pl, пише Земеделеца.бг. 
Фермери на няколко места в страната излязоха днес на стачка срещу безконтролния внос на земеделска продукция от Украйна. Те подчертават, че от тази практика губят не само семейните ферми, но и всички потребители, които получават храни със съмнително качество.
Камил Калита от Агроуния посочва, че вносът на украински земеделски продукти е проблем не само за все по-голям брой фермери, но и за потребителите. Той подчертава, че когато полските граждани купуват храна, не знаят от какво е направена.
„Ние не сме против украинците, но това, което компании като „Агролок“ правят в момента, не помага на украинските фермери, а на западните корпорации, които обработват украинска земя. Няма нищо общо с помощта за Украйна по време на войната. Компанията Агролок, както и други компании, се възползва от тази ситуация и зърното, което трябваше да отиде за нуждаещите се в страни от третия свят, остана у нас. Това е зърнена култура, която се отглежда с продукти за растителна защита, които отдавна са забранени в Европейския съюз. Никой не  контролира това. Всичко това отива за нашия фураж, нашите животни го изяждат и след това такова месо отива в магазините. Ето така ще ядем хляб от това зърно“ – добавя Михал Дамс от Полската селскостопанска асоциация.
„Имаме списък с искания към нашите управляващи. Качествен и количествен контрол на зърнени култури и други селскостопански продукти, идващи от Украйна за остатъци от забранени препарати за растителна защита. Депозитът за транспортиране на зърнени култури през Полша, така че компаниите вече да не се възползват от тази ситуация, трябва да бъде много висок депозит, който ще бъде върнат след документиране на извеждането от Полша. Искаме да бъдат създадени акредитирани лаборатории във всеки окръг, за да не се мами фермерът с параметрите. Защита срещу прекомерен внос на селскостопански продукти от чужбина, не само от Изток. Местни селскостопански продукти в големи магазини, така че по-малките фермери да имат къде да продават“ – казва Михал Дамс.
Очаква се в протеста да се включат и други организации, както и Индивидуални земеделски производители „Солидарност“. Целта на синдикалистите е да привлекат вниманието към стратегическото значение на пристанището в Швиноуйшче като възможност за деблокиране на външната търговия с полско зърно.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.