Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ за 17-и път събра любителите на древната история и приключенията, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

От 9 до 11 юни в Свищов се проведе XVII-ят фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“. Тазгодишното издание на най-стария фестивал за исторически възстановки у нас премина под мотото „Рим и варварите – разделяй и владей“ и събра над 150 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България, които представиха по уникален начин античното наследство по протежението на Римския Лимес – някогашната Дунавска граница на Римската империя.

Първият ден на фестивала започна с научен симпозиум под надслов „Древното наследство в България”, който се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Научното събитие бе открито от проф. д-р Стоян Проданов – почетен председател на Съвета по туризъм и ръководител катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”, а приветствие към всички участници отправи ректорът на свищовската Алма Матер проф. Марияна Божинова.

Сред участниците в конференцията беше проф. Пьотър Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет, който представи доклад, с интересни факти и находки, на тема „Нове – Балкански врати”. Професорът е и тазгодишният лауреат на наградата „Златен орел”, която му бе връчена на тържествена церемония от кмета на Свищов, във втория фестивален ден. Наградата „Златен орел“ се връчва за опазване на културно-историческото наследство, а проф. Дичек без съмнение я заслужи с огромния си принос в изследването на Нове.

Вечерта на 9 юни кметът на Свищов д-р Генчо Генчев официално даде старт на Фестивала на античното наследство, който започна с освещаване знамената на групите за исторически възстановки и огнено шоу.

Със запалване на фестивалния огън в античния гад Нове започна вторият ден на „Орел на Дунава“. На церемонията по откриването, кметът тържествено връчи символите на Нове на Императора, а денят продължи с редица впечатляващи спектакли и демонстративни битки, древни изкуства, занаяти, и спортни игри. За любознателните гости, посетителският център на античния град бе организирал и опознавателен тур с екскурзовод, под надслов: „Потайностите на античния Нове“.

В последния ден на седемнадесетото издание на „Орел на Дунава“, всички посетители на фестивала имаха възможност да се насладят на презентации и състезания за римска кухня по антични рецепти. Шеф готвачите Станислав Иванов и Никола Симеонов изнесоха майсторски клас и демонстрираха своите кулинарни умения, приготвяйки специалитета на фестивала, който публиката имаше възможност да дегустира. По-късно те имаха и нелеката задача да оценят традиционните ястия на групите-участници във фестивала, които представиха своите антични ястия, приготвени по древни рецепти. Първо място в кулинарната надпревара взе групата „Histora Renascita“ от Румъния, която впечатли със своята пъстърва, приготвена на глина. Второ и трето място отидоха при домакините от I Италийски легион и „Първа тракийска кохорта“, които приготвиха ястия с маслини и разядка от яйца.

Официалното закриване на „Орел на Дунава“ се състоя на церемония по загасяне на фестивалния огън и награждаване на участниците, а обща снимка пред Светилището на знамената сложи финал на тазгодишното издание.