Половин година след смъртта на горнооряховската ветеранка от Втората световна война Недялка Костова беше представена нейна нова стихосбирка.
В нея са събрани последните й творби, които приживе споделя с председателката на Българския антифашистки съюз в железничарския град инж. Павлинка Николова. Не след дълго се родила идеята и за издаването на книгата.
Именно Павлинка Николова, която е и общински съветник, беше водещ на представянето, което се организира от БАС и Съюза на ветераните от войните на България. Презентация за живота на Недялка Костова беше направена от председателката на СВВБ в Горна Оряховица инж. Дончева. За стиховете й говориха литераторката Стефка Станева, Борис Рахнев и Мария Ковачева.
А присъстващите се обединиха около твърдението, че животът на Недялка Костова е като роман. Още на 17 години тя сама решава да се включи във войната като доброволка. Животът й през годините е изпълнен с много трудности. Остава от малка без баща, а синът й умира на 33 години. Спасение намира в творчеството си.
Като журналист кореспондент има над 1000 медийни публикации. Работи повече от 30 години като секретар на Съюза на ветераните от войните, както и в БАС към Община Горна Оряховица.
„Благодарна съм и за мен е чест, че я познавах! Остави ми последните си стихове, за да ги подготвя за печат. Искаше да сътвори още и да ги издаде. Но уви, внезапно ни напусна. Реших, че е мой дълг те да видят бял свят в настоящата стихосбирка. Последните – те са някак тъжни, болезнени и мрачни. Вероятно това е изпитвала към края си душата й“, сподели Павлинка Николова.
Михаил МИХАЛЕВ,
вестник „Борба“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.