Пътният полицай Алек Каленски отново отказа подкуп, предаде БНТ. Този път парите му били предложени от украинец, шофьор на ТИР. Каленски стана известен преди около месец, когато отказа 10 хиляди евро от дрогиран сириец.

Този следобед пътните полицаи Алек Каленски и Николай Балабанов контролират автомобилния трафик при Владая. Забелязват ТИР, който навлиза в участък забранен за движение на тежкотоварни камиони.

  • „И затова беше спрян товарният автомобил. Представихме му се на водача. Поискахме му документи за регистрация и управление на МПС. Ние с колегата дойдохме до служебния автомобил. Той остана при товарния автомобил, за да си приготви документите и да дойде“, обясни Николай Балабанов, младши автоконтрольор в отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

След минута, шофьорът, който е украинец се върнал и дал на полицаите само паспорта си. Те отново му обяснили, че искат шофьорската му книжка и документите на камиона.

  • „Взимайки паспорта, разтваряйки го, за да видим самоличността на водача, тъй като до този момент тя не беше установена, в паспорта имаше поставена банкнота от 10 евро. Разтворих го пред него и попитах водача какви са тези пари и за какво са. Като същия заяви, че тези пари са за нас, за да не го санкционираме“, обясни Алек Каленски, младши автоконтрольор в отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

Униформените обаче съставили акт на шофьора, като минималната глоба за нарушението му е 500 лева, а максималната може да стигне до 3 хиляди. А заради предложения подкуп задържали украинеца.

  • „Веднага колегата Балабанов излезе от автомобила. Задържа водача, постави му белезници. Аз през това време докладвах на дежурната част за ситуацията. Малко по-късно пристигна екип на 6-то районно, дежурна оперативна група, описаха банкнотата, иззеха я“, каза Алек Каленски, младши автоконтрольор в отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

А шофьорът предложил подкуп е задържан за 24 часа. Предстои случаят да бъде докладван на прокуратурата и да му бъде повдигнато обвинение.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.