„Политиците ни получиха масова амнезия. Те сега имат по-важни дела. Никой вече не се сеща за нас, освен, ако не се случи друга подобна трагедия. Изминаха 20 години в мъка и печал“. Това разказа пред Труд news Георги Манзаров, баща на едно от удавените в ледените води на рекла Лим деца – Юлиян. Той остана завинаги на 18. Други 11 деца също намериха смъртта си, връщайки се от екскурзия към родния Свищов.

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов“ в Свищов.

Около 22,00 ч на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците.

38 души са спасени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болницата в град Биело поле. Вечерта е извадено и още едно удавено дете. На 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца въпреки придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ.

Вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и са идентифицирани: Александра Гергова – 17 г, Антония Братова – 14 г, Боряна Петкова – 11 г., Валентин Маринов – 14 г, Виктор Маринов – 14 г, Глория Георгиева – 11 г, Женя Ангелова – 11 г, Лора Николова – 14 г, Светослава Пантелеева – 12 г, Юлиян Манзаров – 18 г. Месец след трагедията са извадени и телата на Светослав Колев – 15 г. и Антоана Евтимова – 13 г.

„Ще почетем паметта им на 4 април от 10 ч на гробищата в Свищов, където ще се изнесе заупокойна литургия. Поканени са също хора от Черна Гора и Сърбия, както и спасителите, които извадиха живи останалите деца. Кметът на града Генчо Генчев много ни помага и е плътно зад нас. Около 20 април пък ще отидем до лобното място на децата. А на 4 април ще има поколение пред паметниците им. Доколкото разбрах, освен местни хора ще присъстват и представители на президентството. Нас от парламента и от президентството не ни търсят отдавна“, заяви пред „Труд news“ още Манзаров.

Почерненият баща не скри, че единствените двама човека, които винаги са били зад опечалените, са бившият депутат д-р Ваньо Шарков и мъж на име Мишо – благодeтел, който е платил паметниците на удавените ученици. „Те са с нас на всеки помен. Идват всяка година“, завърши Манзаров.

Илия Измирлиев, който управлява автобуса на черния 4 април, загина зад волана малко преди Коледа през 2017 г. Тогава пътните власти в Смолян предположиха, че Измирлиев е починал преди катастрофа, най-вероятно покосен от инфаркт. Пътният инцидент се случва на път между Пампорово и Смолян.

Измирлиев бе осъден на 4 години затвор. Заедно с другия шофьор от екскурзията Димитър Керкелов бяха осъдени да платят кръвнина на близките на загиналите деца в размер на 1,2 млн. лева и 40 000 лв. разноски по делото. Керкелов е спал по време на катастрофата и пред съда заяви, че се е събудил в ледените води на р. Лим.

Преди да почине пък Измирлиев заяви в една от малкото си медийни изяви, че няма ден, в който да не се моли за душите на децата и да не плаче за тях.

Почернените семейства създадоха фондация „Ангели от Лим“, която всяка година раздава стипендии на отличници и деца с изяви в областта на науката, културата и спорта.

„Между 7000 лв. и 10 000 лв. даваме всяка година под формата на стипендии. Много ни е трудно, защото фондацията се издържа основно от нас, родителите, и от дарители. Единственото нещо, което малко топли душата ми от цялата работа е, че с общи усилия успяхме да променим два закона. Единият е за организирането на екскурзии, другият е да няма нощни преходи. А да се нощува в хотели, не на седалки по рейсовете. Искрено се надявам обществото ни да порасне до момента, в който тези правила да се спазват. В името на живота и здравето на нашите деца“, каза пред „Труд news” Георги Манзаров, баща на едно от удавените деца.