Политическата криза у нас взе за заложници хората в най-голямото свищовско село Овча могила, където вчера беше обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Това разказва в обширен репортаж Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. Година и половина – две по министерските бюра се прехвърлят проектите за довеждащи водопроводи за четири свищовски села, включително и за Овча могила.

Ситуацията вече е кризисна, коментира кметът на община Свищов Генчо Генчев. Вода във водоизточниците има, проблемни са водопроводите за селата Овча могила, Червена, Горна Студена и Александрово, където загубите са по 70-80 процента.

В Овча могила вече са осигурени водоноски за битови нужди. От Държавния резерв се чакат близо 10 хиляди литра минерална вода за пиене.

В министерствата стоят блокирани пари, а хората бедстват, коментира Генчев:

„Ето писмата, с които съм ги уведомявал с години – 2021, 2022, 2023-та, че проблемите съществуват и рискът е неизбежен. Овча могила я преминахме преди 3 седмици на режим като мислим, че с това нещо ще успеем“.

Но не успяха да спасят най-голямото свищовско село. Вода във водоизточника има, няма годни тръби, която да я доведат до разпределителната мрежа, а от там до чешмите на хората в Овча могила, разказва Христан Христов, който е секретар на селото от 21 години:

„Всички знаем каква е причината – това е довеждащият водопровод от съседното село Червена, което е близо 7 км. Проблемът е в това, че самото трасе минава покрай много дерета, земеделски земи и авариите са много и трудно откриваеми, то е старо, амортизирано и вече е време, надявам се, за подмяна“.

Над 1200 жители в Овча могила бедстват без вода:

„Определено е много трудно. С туби, както можем, всеки се спасява поединично. Няма друг вариант, трябва да купуваме. В тези жеги крайните къщи нямат вода. Всеки ден спира водата, много е трудно, имаме малки деца, няма как да се оправяме. Много е лошо положението“.

Положението в Овча могила отдавна е можело да се нормализира. Въпросът е за не много пари, проектът за нов довеждащ водопровод на Община Свищов е одобрен от държавата, но финансиране няма, казва кметът Генчо Генчев:

„1,7 милиона лева с ДДС очакваме от държавата. Още от миналата година е входиран проект към МОСВ с доказани параметри, с доказани загуби. Одобрен проект, според комисията, за финансиране по Програма, но към този момент той все още не е финансиран, тъй като се изтъкват различни причини, че не може да се подпише договор с предприятието (ПУДООС)“.

Най-тежко е в социалния център за хора с деменция в Овча могила. Там половината от 30-е домуващи са на легло, разказват социалният работник Благо Блажев и здравният асистент Таня Колева:

„Безводието е голям проблем за нас, тъй като се налага да се къпят, да се мият, особено лежащоболните. Дори ползваме услужите на пожарната, когато се наложи да пълним туби, когато спре водата. Гледаме така да ги обгрижим, че да нямаме епидемии“, казва Блажев.

„Осигуряваме необходимите качества на живот, но с много усилия, с много лишения, персоналът е затруднен, но въпреки това, показваме упорство и се справяме“, допълва Колева.

Напрежение има и в държавната болница за рехабилитация в Овча могила. Лекар и пациенти разказаха:

– „Има пациенти, които изказват недоволство, заради това, че водата примерно не стига до втория, до третия етаж, но такова е положението, ние не можем да го оправим“, посочи медикът.

– „Няма вода. В това време като няма вода, какво да ви кажа, разбирам, че има бедствено положение, какво да направя, опитваме се някак си да го приемем“.

– „Постоянно няма. Сутрин няма, не можем да се измием, вечер- също. Честно да ви кажа, още на втория ден мислех да си тръгна, поради условията, не само с водата“.

– „Не трябва да бъде така, не ми харесва хигиената, не ми харесват много работи“, споделиха пациенти.

Седем са големите животновъдни обекти в Овча могила и рискът е сериозен, предупреждава зоотехникът Петко Цветанов, който е отговорен за 172 крави и телета за разплод в земеделската кооперация на селото:

„Имаме кладенец и до някъде спасяваме положението, но питейната вода ни е необходима за измиване на млекопровода и за хладилната система. За измиването трябва само питейна вода, нищо друго. Геранът го използваме допълнително за водопой на животните. Има риск“.

В Овча могила и за хората, и за животните положението е бедствено.

Близо 3 милиона лева от държавата ще решат проблема на три хиляди души и на 1500 животни от фермите в Овча могила, Червена, Горна Студена и Александрово. Проекти за довеждащи водопроводи Община Свищов е направила и е изпратила, но папките отлежават по министерските бюра и финансиране няма, като от бюджета си Общината е дала 700 хиляди лева за водопроводи, заяви кметът на Община Свищов Генчо Генчев и отново настоява:

„Спешно финансиране от държавата и започване веднага на процедурите по изпълнение на водопроводите. Мисля, че за три-четири месеца, доказали сме го, че можем да се справим с изграждането на водопреносните мрежи към тези населени места“.