Част от експонатите, които пази Художествена галерия “Николай Павлович” в родния му град вече ще може да се видят в интернет. Това съобщи пред Актуално Свищов Таня Ликова, ръководител на Звено Култура при Общината. Освен това те ще бъдат представени и в специален луксозен каталог на български и английски език. Експонатите са в четири направления – живопис, графика, скулптура и карикатура.

Всичко това става благодарение на проект „Изкуството в Свищов по пътя на времето“. Начинанието е разработено съвместно от община Свищов и галерията. То се финансира от Министерството на културата с 22 433 лева. Ръководител на проекта е Таня Ликова, а в екипа, който ще го реализира до 30 юни 2024 година са Росен Маринов – ръководител на Дирекция Култура и културно наследство, Пламен Симеонов – художник, Цонка Караджова, Даниела Стефанова и Анита Заранкова.

Неоценима помощ проектът да е факт има и проф. Маргарита Божанова, преподавател от Академията, уточни Таня Ликова. Тя изказа и специална благодарност на още двама университетски преподаватели, помогнали в разработването му – доц. Евелина Парашкевова и гл. ас. Мариела Стоянова.

Освен да се представят в дигитален и на хартиен вид най-ценните експонати на галерията проектът има за цел Художествена галерия “Николай Павлович” да стане притегателно място за младите хора от Свищов, уточни Таня Ликова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.