Свищовската поетеса Стефания Цанкова получи престижна международна награда – 3 място в раздел „Инструментал“-пиано. Първо и второ място не се присъждат, научи Актуално Свищов.
Наградата е връчена от Международния фестивал „Българска душа на Святата земя“, седмо издание, гр.Бат Ям, Израел 2022 г. Директор и организатор на Международния фестивал е Весела Сели Райчинова.
Стефания споделя, че се е обучавала от дете 10 години в Музикалната школа, Свищов, при любимата си преподавателка по пиано Стефка Филипова. Произведенията ,с които свищовлийката се е представила на фестивала са нейни авторски композиции. Тя се е състезавала с многобройни талантливи музиканти и за нея е била голяма изненадата, че е спечелила международно отличие.
Стефания е удостоена със златен медал и диплома, които посвещава на своята покойна учителка Стефка Филипова. Изпълнителката е получила покана за гостуване през идната година в Израел. Тя е била специално поздравена от Дилян Димитров:технически директор и координатор на Арт салон „Сели“-Израел, Член на борда на директорите ВСОАА , (Чикаго,САЩ)
Свищовската поетеса бе наградена и с Първа награда в петото издание на националния поетичен конкурс с международно участие „Есенни щурци“, провел се в димитровградското село Горски извор, посветен на големия български поет Иван Николов, който е родом от това китно селище.
Основен организатор на конкурса е Тодорка Николова, сестра на поета, която бе отличена с авторитетното отличие на Международната писателска гилдия за: “активен принос при разширяването на творческите връзки в Европа“.
В конкурса са участвали 172 автори от България и 28 чуждестранни участници от 18 държави. Като специален гост на събитието е присъствала лично президентката на Международната писателска гилдия, г-жа Лада Баумгартен от Германия. В Горски извор пристигна и академикът по океанология, професор по физика, поет и бард Василий Белашов от Татарстан. Тук беше и известната руска поетеса и общественичка Олга Малцева–Арзиани от Москва. На събитието присъстваха председателят и заместник-председателят на Гражданско
сдружение „Родопско утро“ Стойка Мариновска и Антон Атанасов, които представиха юбилейния пети брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“.
На тържествена церемония Стефания е получила своята награда-диплома, плакет и парична сума ,лично от председателя на журито Атанас Капралов, известен поет и Директор на Националния литературен музей .
Останалите членове на журито са Величка Петрова, Вили Ро и Тодорка Николова- сестра на патрона на конкурса.
А ето и едно от наградените стихотворения на свищовлийката, което е впечатлило журито:
Последни есенни щурци
„…Нощта не спи, нощта е пълна с последни есенни щурци!“
Иван Николов
Цветята, слънцето, росата… Те бранят лятото докрая.
Над нас се движи щърбав месец и ярко дава ни кураж,
че той и бегълците- облаци извайват пътя ни безкраен
към топлината преродена на августовския пейзаж.
Последни есенни щурци… Звънят с невидимите лири
на жарко песенно начало, топящо есенния хлад.
Мелодиите им блещукат, поспират малко и извират
със обещание за трайност в нетрайния човешки свят.
Ще падне здрач, мъгли потайни ще скрият в шепи пъстротата,
а после ветрове от зима ще тропат в ледения мрак.
Но лятно ехо ще ни свети и ще закриля с дъх земята
и в нашите души ще връща отминалата радост пак.
Свещта да угасим! Ела, да се облегнем на перваза!
Все още диша будно лято със свои щурчови певци.
Все още мраз и студ са празни и далечни фрази…
„Нощта не спи, нощта е пълна с последни есенни щурци!“.
Стефания Цанкова

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.