• Германия е обявила връщането в експлоатация на отделни блокове на три от общо 63 въглищни централи;
• Страната не се е отказала от ангажимента си да затвори окончателно всички свои въглищни мощности до 2038 г. Това пише Factcheck.bg

Твърдение:

Корнелия Нинова, 12 октомври 2023 г,. от трибуната на Народното събрание, при обсъждане на вота на недоверие към кабинета „Денков“ на тема енергетика:

„Германия размрази закритите си въглищни централи за тази зима, защото прецени, че не могат да се справят. Вие вървите към закриване на българските въглищни централи. Сега може да обяснявате много неща, можете да говорите много красиви приказки. Вървите към закриване на въглищните централи.“

Проверка:

Не всички затворени въглищни централи в Германия ще бъдат върнати в употреба през зимните месеци, а отделни части от 3 централи.

Германия действително е обявила временно връщането в употреба на някои блокове на три от общо 63-те въглищни централи в страната, показват данни в „Статиста”. Това са блокове Е и F на ТЕЦ “Нидераусем”, блок C на „Нойрат“ и блокове Е и F на централата „Йеншвалде”. Съоръженията са били активни миналата зима, пуснати са в режим на готовност през юли и могат да бъдат използвани най-късно до 31 март 2024 г. Не е взето окончателно решение за удължаване на експлоатацията на блокове D и E на централата „Нойрат“ до пролетта на 2025 г.

За периода октомври – декември 2022 г., за да бъде гарантирана енергийната сигурност след спирането на доставките на руски газ, 26 блока на общо 22 въглищни централи в Европа са получили разрешение да се върнат или да останат на пазара. 19 (73%) от тези централи се намират в Германия. Средната експлоатация на 26-те блока между октомври 2022 г. и декември 2022 г. е само 18%.

За предстоящата зима обаче Германия ще запази активни едва общо 3 свои въглищни централи и то в непълен капацитет. Страната не се е отказала от пълното закриване на въглищните си централи до 2038 г., а електропроизводителят RWE е поел ангажимент да затвори всички свои въглищни мощности още през 2030 г.

Проверено:

Подвеждащо е твърдението, че Германия е размразила въглищните си централи за зимата. Страната ще използва отделни блокове само на три от своите ТЕЦ за идните месеци. Окончателното прекратяване на дейността на въглищните мощности в страната е предвидено за 2038 г.
Дафина Кандова

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.