Предстои подмяна на над 2500 осветителни тела по одобрен проект за над 1,1 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Отделно Общината е разработила девет проекта и по тях очаква над 75 милиона лева. Това коментира в интервю за сайта Актуално.ком кметът Генчев.

Много съм радостен, защото ни предстои подписването на договора за енергийната ефективност на уличното осветление в Свищов и 4 населени места от общината. Предстои подмяна на всичките над 2500 осветителни тела. В градската среда ще бъдат обновени изцяло стълбовете, рогатките, лампите с модерен дизайн, какъвто подхожда на главната улица. Там ще бъдат подменени 130 тела.

Успешно преминават оценките за училището, за филиала на ДГ „Васил Левски“. Предстои обявяване на оценките за младежките центрове. Аз се надявам, че с такъв положителен старт за 3 обекта, сме подготвили качествени проекти, които да служат на хората. Входирали сме общо 9 проекта за над 75 млн. лв.

Предстои оценка на проектите за модернизация и енергийна ефективност на центъра за деменция в с. Овча могила, за две знакови читалища, за старческия дом, за индустриалната зона. Два проекта сме входирали пред Екофонда – за енергийна ефективност на ДГ „Чиполино“ в Свищов и за минералния извор. С всичко това община Свищов дава много силна заявка за участие в новия програмен период и с нетърпение очакваме да отвори програма „Региони в растеж“.

Очакваме и културната мярка по ТГС за друга забележителност на Свищов – крепостта „Калето“. Там приключихме с проучването и смятаме да направим привлекателен парк в центъра. Успешно върви и строителството на църквата „Св. Архангели“ в с. Хаджидимитрово. Знаете, че тя рухна преди много години заради безстопанственост. В момента слагаме купола и започваме вътрешно обзавеждане.