По покана на президента на Република България Румен Радев кметът на Свищов Генчо Генчев присъства на представянето на преписа на историческия ръкопис на Петър Богдан Бакшев за българския народ, който се излага за първи път у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Президентството. Събитието, което е под патронажа на държавния глава, се проведе, днес 21 май 2024 г. в Гербовата зала на Президентството.

Българското възраждане и националното ни пробуждане черпят огромна сила от огнените слова на атонския монах Паисий, а редом с него мнозина други допринасят за разпалване на искрата на просвещението според своите сили. Всички ние, техните потомци, сме длъжни да познаваме и тачим делото на онези, посветили себе си на въздигането на българския народ. Това заяви президентът Румен Радев по време на представянето в Гербовата зала на президентската институция на репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Трудът, написан на латински език и завършен около 1667 г., е първият исторически трактат, посветен на България. В рамките на 200 страници, ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

„Петър Богдан е безспорен феномен на своето време и заслужено заема почетно място в пантеона на великите българи“, посочи държавният глава и определи събитието като особено важно за националната ни памет, себепознанието и самочувствието ни като нация. „Без нещо написано, водите на забравата нахлуват в ума на хората“, изтъква в своята история Петър Богдан. По думите на държавния глава, благодарение на заслугите на откривателя на ръкописа проф. д-р Лилия Илиева и нейния екип, преводача и изследовател доц. д-р Цветан Василев и покойния историк проф. Божидар Димитров, забравата никога вече няма да покрие неговия труд.

Роден и починал в Чипровци, Петър Богдан е ярък представител на плеяда заслужили български католически дейци от 17 век, чиято активна дейност в тъмните години на османското владичество остава открит прозорец към достиженията на европейската мисъл, отбеляза президентът. Той открои завършилия престижен университет в Рим Петър Богдан, като ерудиран духовник и интелектуалец, високо просветен общественик, патриот и вещ дипломат. „През целия си живот той активно гради мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и ревностно отстоява честта на Отечеството“, подчерта президентът и цитира думите на Петър Богдан, че „защитата на честта, още повече тази на Родината, надминава всичко, тъй като животът и честта са равнопоставени“. По думите на Румен Радев има особена символика във факта, че три века и половина по-късно наскоро откритото произведение на Петър Богдан, този пръв софийски католически архиепископ, пристига отново в София, в сърцето на българската държавност.

„За древността на бащината земя и за българските дела“ е високоинтелектуален труд със силни универсални общочовешки послания за свобода и достойнство“, подчерта президентът и прикани всички българи да се докоснат до изключителния текст не само заради неговата висока научна и културна стойност, а като свидетелство за дълбоките ни корени. „Подобно на Паисиевата история, това произведение, написано около век преди нея, ни напомня, че в онази епоха тук не е било просто едно безлично и примирено време, тук блестят най-светлите умове, част от елита на Европа, превърнали се в духовни светилници за своите сънародници“, посочи Румен Радев. Той изрази увереност, че все по-често ще намираме поводи да се докосваме до забележителния принос на Петър Богдан към християнството, отечеството и националната ни памет и както самият той казва „не подобава да щадим усилия за общото благо, както и за прославата на бащината земя“.

Държавният глава припомни усилията в продължение на повече от три години за осигуряването на възможност историческият труд да пристигне в България. През 2021 г. по време на посещението си във Ватикана Румен Радев разговаря по темата с Негово Светейшество папа Франциск и с покойния Велик магистър на Суверенния Малтийски орден Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, както и с президента на Италия Серджо Матарела. Българският държавен глава изрази признателност за тяхната подкрепа към инициативата на президентската институция за изготвянето на професионална и висококачествена репродукция на ръкописа, която да остане в страната ни. Президентът посочи, че пред своя италиански колега Серджо Матарела по време на посещението му у нас през април тази година е изказал благодарност към народа на Италия, че е съумял да съхрани ценния исторически труд и с готовност го споделя с българския народ. Румен Радев оцени високо и добрата воля на Галерии „Естенси“ и техния директор проф. Алесандра Нечи за майсторски и професионално изработената репродукция на ръкописа, която ще бъде дарена на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Във връзка с нейната първостепенна роля в откриването и изучаването на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, както и за академичен принос към развитието на българската наука и съхраняването на културно-историческото наследство на нацията държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. Лилия Илиева, откривател и изследовател на ръкописа на Петър Богдан.

За основната му роля в превеждането на български език на ръкописа на Петър Богдан както и за академичен принос към развитието на българската наука и съхраняването на културно-историческото наследство на нацията Почетният знак на президента бе връчен и на доц. Цветан Василев, преводач на български език на ръкописа на Петър Богдан.

Проф. Алесандра Нечи, директор на Галерии „Естенси“, където се съхранява трактатът, също бе удостоена с Почетния знак на държавния глава за значимата роля на ръководената от нея културна институция за съхраняването и репродукцията на ръкописа на Петър Богдан, както и за приноса ѝ в развитието на двустранните отношения в областта на културно-историческото наследство между Република България и Италианската република.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.