„Футболът е игра, която увлича човека. Но промяната във футбола, когато аз започнах и днес е огромна“, категоричен е Петьо Няголов – една от легендите на Академик, който днес е треньор в Детско-юношеската школа на клуба. (Бел. на ред. Разговорът е от март 2021 година)

„Промяна в резултат на тази техника, с тези видеа, може да видиш всяко едно упражнение. Остава треньорът да окомплектова отбора, да го нагласи, за да може да се усъвършенства. Самото движение на футболиста, боравене с топката, неговата мисъл в играта. Да разиграват, в коя зона да отидат, дали да се приберат в собствената половина и т.н. Хубаво е, че в момента има млади треньори, които искат да работят. Мен това ме радва, защото всеки един, дори и отдаден на работата, спира да работи в един момент и продължават младите. Винаги съм се старал да ги уча децата и който ме е питал от колегите съм помагал“, споделя той.

Петьо Няголов започва работа в Академик от времето, когато Тодор Борисов поема мъжкия отбор – след месец е извикан да тренира вратарите в клуба. „Тогава отбора беше разпродаден от собственика. И тогава с юношите на Академик продължихме да изкараме полусезона – участието ни бе повече с юноши на клуба. Оттогава с едно прекъсване от три – четири години съм все в Академик“, продължава разказа си.

„С доста треньори работих – Кирилов, Арабов, Кръстанов, Доборимр Жечев, Георги Трендафилов, с който вкарахме отбора в „Б“ група. След това с Тодор Борисов, Боби Борисов, с който вкарахме също отбора в „Б“ група. Със Стойчо Стоев малко, след това с Ангел Станков – Гелето, Румен Стоянов и с Евгени Маринов. В момента съм в Детско-юношеската школа на Академик. Работя основно с подрастващите вратари в клуба, а когато се наложи поемам някоя от групите“, спомня си Петьо Няголов.

„Мога да заявя, че друг отбор на сърцето нямам освен него!“, категоричен е в отговор на въпрос какво за него е Академик. „Започнах да играя организирано футбол при основаването на ДЮШ през 1969 година. Първи треньор тогава на детския отбор беше Петър Цвятков – повечето от хората го знаят с преплуването на река Дунав. След това тренирах в ТИХ „Проф. Асен Златаров“ при Фичо Личев – юноши младша и старша възраст. Последната година, когато завършвахме Техникума през 1974 година за първи път успяхме да се класираме на финали на Републиканско средношколско първенство или както са днес 19-годишните. Тогава получих награда за най-добър вратар в България. Треньор на мъжкия отбор беше Желязко Панев. И тогава след тези финали започнах да тренирам към мъжкия отбор. Играх в Академик още като войник, след военната служба играх с отбора в „А“ група – първият път 1976/77 година. Имам два сезона в Бдин (Видин), където легендарния вратар на отбора Никола Гронков ме удостои с честта да наследя вратарската фланелка на Бдин и до ден днешен съм носител на тази фланелка. След това се прибрах в Свищов, в Академик – един полусезон, а треньор тогава бе Илия Панев. След това играх в ХК „Свилоза“, където бяхме направили един хубав отбор – на Работническо-републиканско първенство извоювахме трето място. След това започнах треньорска работа с Тодор Борисов“, разказва на кратко Петьо Няголов.

През 2009 година завършва Българската треньорска школа като учител-треньор с лиценз Ц. През 2012 година придобива лиценз УЕФА – Б, който е основен треньор за Европа. Такъв лиценз имат Боби Борисов, Евгени Маринов и Ангел Ангелов.

„Класирането е нещо по време на футболния сезон, не е критерий за състоянието на клуба“, категоричен е Петьо Няголов. „Гледа се класирането в края на сезона. Отбора в този момент може да е малко по-назад в класирането, но след по-добри игри, селекция и т.н. нещата се подобряват. Академик Свищов винаги е бил марка в българския футбол и където и да отиде някой футболист като каже, че е бил в Академик – никой не го връща, всеки го взема!“, коментира още той.

Петьо Няголов отговаря и на въпрос за състоянието на ДЮШ от времето, когато е футболист и днес, когато вече е треньор. „Промяната е много голяма – ние имахме един треньор, сега всяка възрастова група има треньор и отделно това, което аз върша с вратарите във всички възрастови групи. Старая се с по две групи да работя дневно, за да мога да обърна внимание на всички. Отделно, когато треньора има нужда му помагам, за да може да се получат нещата по-добре – да се обърне внимание на всяко дете. По-добре е сега отколкото, когато започнах да тренирам. Дори нещата са по-добре от преди година – Борисов бе на лечение и поех всичките му групи“.

На въпрос на какво иска да научи децата, които тренира всекидневно Петьо Няголов отговаря: „Децата са много раними. На всяко трябва да отделиш внимание, да почувстваш и усетиш неговия светоглед, да го насочиш. Много е важна психиката, затова сме учили тези неща – не само тактиката на футболната игра и А-Б-то на футбола, но и психология, и анатомия, ако се наложи да помогнем на детето.

Трябва да го оформиш това дете, което е отделна личност. Ако успееш да се доближиш до детето, да го посъветваш, защото има и палави деца, но нещата се променят в добра посока. В последно време не знам някое от децата да е слаб ученик в училище! Това им го повтарям от много години – няма как футболистът да не е умен човек! След като успява да предугажда в определен момент движенията, посоката на противниковия състезател, къде ще отиграе топката или т.нар. шесто чувство, т.е. да чете играта, да предвижда ситуацията. Това най-много се отнася за вратарите, защото вратаря трябва да може да играе вътре, трябва да има умения и на вратата. За мен той е човека най-близко до треньора, трябва да е запознат с всичко. Вратарят е човека, който вътре ръководи отбора, защото е с лице към всички, а те не могат да видят зад гърба си. Особено когато се защитаваш и обърнеш защитата с лице към собствената си врата, тук е много важно да наблюдава с периферното си зрение, да види и съответно да ги насочва“.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.