Министър-председателят Кирил Петков ще ремонтира пукнатина в църквата в Царево с лични средства. Това заяви самият той от храма „Св. Успение Богородично“, където заедно със семейството си посрещна Великден, пише Дир.бг.
„И аз обещах, че за тази пукнатина ще помогна с лични средства, не с държавни. Тук трябва да се разграничат някои неща – държавните пари са на държавата и като казваме „давам“, трябва да се казва „давам от себе си“, посочи премиерът.
„За тази пукнатина ще дам от моите лични средства и ще сложа една кутия за дарения в Министерски съвет, който иска да помогне, да даде от себе си. Другото, което за мен е важно, е да се покаже, че в този ден всеки един от нас трябва да направи нещо малко повече от себе си, защото така ще оправим всички пукнатини в държавата. Не можем да чакаме някой друг да ги оправя“, добави Петков.
Министър-председателят бе посрещнат от свещеника на храма отец Стоян Кралев. Той му подари икона, а на премиерската съпруга букет цветя.
Премиерът каза, че това е една от най-красивите църкви в България и посочи, че свещеникът на храма всеки ден работи със семейството си, за да изглежда това място толкова приветливо и красиво.
Отец Стоян отбеляза, че е силно впечатлен, че премиерът е научил за този проблем, макар и малък.
„Това е характерно за човек, който милее за църквата, човек на детайла – обича да отстранява проблемите навреме“, каза отец Стоян на министър-председателя и пожела на Кирил Петков подкрепа от Бога.
„Тази пукнатина е нищо, в сравнение с доверието, което трябва да възстановява църковността, държавността, изобщо институциите в България. Тези пукнатини са се наслагвали с години. Това ще е вашият подвиг“, допълни отецът.
Кирил Петков му отговори, че ще отстранява пукнатините една по една.
Ден по-рано пресслужбата на МС оповести, че премиерът ще оглежда щетите от последното земетресение в Царево, включително и в църквата в града.
От своя страна обаче кметът Георги Лапчев заяви, че от десетилетия сеизмична активност в района не е нанасяла щети.
„Аз съм кмет от 11 години и мога категорично да заявя, че не помня земетресение, особено пък такова, което да е нанесло каквито и да било поражения върху църквата „Свето Успение Богородично“ или други сгради в общината“, категоричен беше Лапчев.
„Така че мога да уверя както всички жители и гости на Царево, така и премиера Кирил Петков, че църквата е в отлично състояние и към момента няма никаква необходимост от огледи или ремонти“, добави градоначалникът.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.