Правителството ще обжалва решението на съда, който се произнесе, че арестът на Бойко Борисов е бил незаконен. Това обяви официално премиерът Кирил Петков ден след като от МВР също обявиха, че ще се възползват от правото си да обжалва в 14-дневен срок наложената глоба, пише вестник „Сега“.
„Видях, че МВР трябва да плати 300 лв. за това нещо. Ние ще го обжалваме, защото вярваме, че арестът беше в рамките на закона. И сега ще отидем на втора инстанция“, подчерта министър-председателят.
Петков коментира и поисканата от опозицията оставка на кабинета след съдебното решение:
Запитан дали народните представители и управляващите трябва да бъдат тествани за наркотици, премиерът заяви: „Аз съм абсолютно „за“ депутатите и министрите да се тестват за наркотици.“
След което коментира конкретно разпространение видео клип от министъра на културата Атанас Атанасов, който предизвика множество противоречиви реакции заради неособено адекватните си реплики и поведение.
„Той привлече вниманието на 4 млн. души. Вторият клип показа реални резултати, които Атанасов е постигнал. Това е пълна глупост и грешна информация, че се опитаха да го изкарат, че е употребявал алкохол и не знам какво друго. Това абсолютно не е вярно. Факт е, че този човек е вкарал сърце и душа да работи за културата“, заяви Петков.

УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ
Всичко това лидерът на „Продължаваме промяната“ заяви след проведеното днес учредително събрание на партията в родния му град Пловдив. За съпредседатели очаквано бяха избрани Кирил Петков и неговият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, като те няма да имат заместници. Структурата ще е изградена от Национален съвет, Изпълнителен съвет и Общо събрание.
„Това, което научихме много бързо, е, че сами не можем. Колкото повече съмишленици, толкова повече промяната се случва. Ще си тръгнем по-бедни, отколкото сме влезли в политиката“, заяви в откриващото си слово Петков.
„Всичко започна с един разговор, който имахме с Кирил, как може да сме една нормална държава. Всичко, което имаме, не го използваме. Не го използваме, защото една малка група е присвоила властта и я използва за свои цели. Имаше някои индустрии, които се бяхме капсулирали. Тази политика изгони 800 000 от страната за последните 10 години. Тази политика искахме да променим“, каза пък Василев.

НАБОЛЕЛИТЕ ТЕМИ
След края на събранието Кирил Петков коментира и двете най-горещи теми на деня. За проблемите в пътния бранш министър-председателят заяви:
„Ние, като Продължаваме промяната, БСП и Демократична България искаме да платим максимално бързо тези 655 млн. лева. Те не може да бъдат заложници на някакви политически интриги. От друга страна – на българските данъкоплатци искаме да кажем – няма начин ние да харчим едни пари непрозрачно.“
По отношение на репликите на външния министър Теодора Генчовска, че правителството няма единна позиция за Северна Македония, премиерът каза:
„Има само една политика и тя е политиката на България. Тя трябва единствено да минава през институцията парламент. Никой няма да може да прокара каквато и да е позиция, която не минава през Народното събрание. Дори да има различия във вижданията, въпреки че имаме коалиционно споразумение, какъвто и подход да има накрая – трябва да бъде одобрен от парламента. Надявам се не само от коалиционните партньори, но и от опозицията.“
„Аз също, ако бях от тяхна гледна точка, бих се притеснявал. Явно това правителство си е дало като задача, че всички нередности от миналото трябва да излязат наяве. Ако успеем да направим и съдебната реформа, това вече няма да е само наяве, както досега, ами ще има и законови последици за тези хора.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.