Поредната сбирка на пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово бе посветена на поетесата Мария Иванова, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Авторката на стихосбирката „Слънцето в мен“ е родена и израснала в Ценово. Още като ученичка в местното училище тя прави и първите си творчески опити. На творческата среща присъства и една от учителките й – Денка Филипова. „Още от малка Мария се опитваше да бъде сред първите. И въпреки че изминаха много години, все още пазя нейни стихчета, посветени на различни празници. Радвам се, че успя в живота и продължава да се развива“, сподели с умиление нейната бивша преподавателка.
Творческата среща протече под формата на интервю. Председателката на пенсионерския клуб Румяна Иванова беше подготвила многобройни въпроси, а поетесата отговаряше. Още в самото начало Мария-Богомила показа пред присъстващите своята тетрадка от първи клас, в която има записано лично творчеството. Мария се върна назад в спомените си и увлекателно разказа за дните, прекарани в родното й място, за свободата и простора сред природата, за верните приятели от детските години. Може би по тази причина една от дипломните й работи е посветена на културно-историческото наследство на родния край – на неповторимата макарина, характерна единствено в този регион на България, на потайностите на Хаджийската чешма.
Пред присъстващите поетесата разказа и за творческия псевдоним, който е избрала за дебютната си стихосбирка – Мария-Богомила. Името идва от едно от стихотворенията й „Мила на Господ Бог“. Та поздрави и родителите си, които присъстваха на срещата, със стихотворението „Селската къща на мама“. Творческата среща неусетно се превърна в откровен разговор за приятелството, любовта, свободата, майчинството и вярата. На срещата присъстваха и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, секретарят на общинската администрация Мария Найденова и секретарят на настоятелството на НЧ „Христо Ботев“ Веска Димитрова.
Групата за стари градски песни изненада поетесата с изпълнението на песента „Мария“. Мария-Богомила с развълнуван глас прочете едно от любимите си стихотворения, посветени на Ценово. Макар че е неписано преди повече от десетина години, нежните думи докоснаха сърцата и душите на присъстващите. Получавайки по стихосбирка с автограф за спомен, жените и мъжете с побелели коси си пожелаха до нови срещи с авторката на „Слънцето в мен“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.