Румъния е поредната държава, която Първи български хор ”Янко Мустаков” добави към картата на международните си изяви. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. На 26 май хорът при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, с диригент Веселина Митева, хормайстор Корнелия Чекелева и акомпанимент Елена Колева, взе участие в популярен международен хоров фестивал за религиозна музика. Четиринадесетото издание на фестивала ”Светлина от светлината” се състоя в концертната зала „Николае Баланеску“, под егидата на Регионалния център за съхранение и популяризиране на културните традиции на Гюргево, на Културния център „Йон Виня” и отдел „Култура” при община Гюргево.

Интересът към този фестивал е голям, затова по регламент участието е ограничено – до 12 поканени хора. Тази година те пристигнаха от Букурещ, Гюргево, Кълъраш, Плоещ, Браила и др., а от България – ПБХ ”Янко Мустаков” и Дамски хор ”Лира”, гр. Нови пазар.

Много топло и с възторжени аплодисменти публиката прие изпълненията на Свищовския хор – „Благослови душе моя” (мелодия от Преображенския манастир), „Юбилате Део” на Питър Ейнджъл и „Глориа” из Празнична меса от Джон Левит. В спокойна атмосфера на приятелство и толерантност, в която всеки показва уменията си, прозвуча духовна музика от различни епохи, националности и стилове. На диригентите бяха връчени почетни дипломи и плакети, а самият форум завърши с обща снимка на всички хорови формации на сцената и едно мощно и заедно изпято „Браво, брависимо”.

Точно седмица преди изявата в международния хоров фестивал, ПБХ ”Янко Мустаков” взе участие в шестото поредно издание на Националния православен фестивал ”Св. св. Кирил и Методий” в гр. Попово. Събитието традиционно се провежда под егидата на Св. синод на Българската православна църква, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. Фестивалът включваше църковни хорови концерти на участниците на читалищни сцени и в православни храмове в населени места в община Попово и завърши с гала-концерт ”За слава Божия” в залата на Дом на културата ”Димо Коларов” – гр. Попово. За пореден път с прекрасните си изпълнения ПБХ ”Янко Мустаков” завладя публиката и получи много аплодисменти, благодарности и възпоменателен плакет от организаторите.

Транспортът за пътуванията на ПБХ „Янко Мустаков” до Гюргево, Румъния и до гр. Попово, обл. Търговище беше осигурен от Община Свищов, за което от хора изказват благодарности на Общината и лично на кмета Генчев.