Христаки Павлович е роден през 1804 година в Дупница. Получава много добро образование в Мелник и Серес. Негов духовен наставник в Рилския манастир е свищовлията Йосиф Скевофилакс. От 1831 година е назначен като учител в Свищов. За да го задържат в града свищовските първенци го женят за Севаста Цанкова.
Христаки Павлович създава в Свищов, Петропавловското (Долномахленското) класно училище с две степени на обучение. То е първото с новобългарски образователен профил. По негова идея се съгражда през 1846 година Светиниколското училище в Крайната махала.
Павлович е автор на едни от първите модерни учебници, сред които „Аритметика или наука числителна…” от 1833 година.

Снимки: Актуално Свищов и архив. Екземпляр от учебника се пази във фонда на Исторически музей – Свищов, който любезно предостави възможност експоната да бъде видян от по-широк кръг хора.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.