Свищовските легионери от Първи Италийски легион дефилират и превземат античния Филипопол, научи Актуално Свищов.
„Първи Италийски легион“ (Legio I Italica) е централен участник от програмата на 6Fest Plovdiv 2022 X | Фестивал за улични изкуства Пловдив, който ще се проведе на 22 май.
Първата българска група за исторически възстановки “Първи Италийски легион” представя “Един ден в античния Филипопол”. Групата ще направи антична възстановка на епизоди от тракийската епоха, римския имперски период и късната античност. Представят се демонстрации на оръжие, облекла, марш, военни команди, древни ритуали и обичаи.
Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“ (Свищов) е основана през 2005 г. и е първата подобна група в България. Призната е от европейската мрежа за антични римски възстановки. Групата популяризира древната история и пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-VI век. Участват в редица европейски фестивали – в Италия, Унгария, Полша, Румъния.
Създават и първия фестивал на античното наследство у нас – „Орел на Дунава“, който се провежда в античната римска крепост Нове край днешния Свищов и има вече петнадесет издания с участници от Италия, Румъния, Германия, Полша, Русия, Украйна и България.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.