На 19 февруари Актуално Свищов попита Има ли реален кандидат, който да измести кмета Генчев на изборите през октомври? По-малко от три месеца преди официалния старт на кампанията за местните избори въпросът вече е – Партиите в Свищов готвят ли се за изборите наесен или забравиха за тях?

Или пак ще станем свидетели на сценките от 2019 година, когато всички партии от опозицията започнаха да обявяват мераклиите си, да преборят кмета Генчев в началото на… септември. Демек дни преди самите избори…

В момента в местните централи обсъждат и умуват, стана видно от отговор на въпрос на Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са! – Как ще се явяват на изборите, готови ли са със свой кандидат…

Единствено Бедри Алиев, лидер на местната структура на Движение за права и свободи в прав текст заяви, че подкрепят настоящия кмет за трети мандат и няма да участват през октомври със свой кандидат-кмет.

Кметът Генчев, настоящ стопанин на Цанко Церковски 2, нито потвърди, нито отрече номинацията. Лаконично заяви, че в най-скоро време ще обяви официално дали ще влезе в битката за трети мандат. Явно тогава ще стане официална кандидатурата на Граждани за европейско развитие на България за местния вот.

Третата партия, която към момента подкрепя кметът Генчев, а през 2015 година го издигна – Българска социалистическа партия – Свищов, в момента е на финала на отчетно-изборните си събрания по низови структури. Това стана след като на 21 май централата на столетницата реши пълен цикъл избори в три общински структури – Свищов, Петрич и Червен бряг.

Кой ще води пооредялата червена чета край Дунав ще стане ясно след седмица. Към момента основните номинации за председател са на две дами Екатерина Романова и София Вергилова, които са общински съветници. Запознати с партийния живот на червените в града на Щастливеца, припомниха, че подем в общинската структура са имали именно под ръководството на дама – Милка Томева, Теменуга Нейкова и Надка Балева. Но и обратното важи със страшна сила – именно през последните месеци БСП-Свищов от водеща, се сви в ъгъла на петоразрядна бащина дружинка.

Със сигурност след седмица, освен председател на местната организация, социалистите ще вземат и решение за кметската си кандидатура…

Три месеца преди да се завърти рулетката – само ИТН и ПП със свой кандидат-кмет

Към момента анонс за собствен кандидат дадоха единствено от местната структура на Има такъв народ. Пред Актуално Свищов местния координатор Емилия Цветанова, заяви че излизат със самостоятелна кандидатура. Тя ще бъде обявена след броени дни, обещаха още хората на Слави Трифонов край Дунав.

Продължаваме промяната ще издигне свой кандидат за кмет на община Свищов, коментира Емил Николов, преподавател в Академията, съветник в ОбС – Свищов 2015-2019 и кандидат за народен представител на последните два извънредни избори от ПП. Кандидатът е в процес на обсъждане с потенциални партньори и затова не назова неговото име. Но до няколко седмици той ще бъде представен официално, уточни Николов.

„Към момента мога да кажа само, че кандидатът ни притежава необходимите личностни качества, образование и морал, и не се съмнявам, че обществото ще види в негово лице алтернатива на съществуващия управленски модел. Идеята ни също така е да се явим в коалиция, най-малко с ДБ, но също така и с други политически партии и неправителствени организации“.
„Истината е, че работим, за да предложим най-добрия кандидат и най-успешната листа. В момента имаме определена яснота относно някои въпроси, но много други все още са в процес на обсъждане и договаряне“, коментира още Николов.

„Обсъждаме“ бе краткия и лаконичен отговор от обединението Демократична България в Свищов. Дано умуването им не продължи до септември, както стана и през 2019 година…

До края на юли пък ще е ясно кой ще е мераклията за стопанин на Общината през следващите четири години от Съюза на демократичните сили – Свищов, съобщи Емил Димитров, който освен председател на местната структура е и член на Националния съвет на синята партия. Той бе категоричен, че не са изключени коалиции каквото е и решението на последния Национален съвет. Решението на партията ще дойде след разговори с всички, единствено не и с БСП по идеологически причини.

От всичко казано дотук изводите са – много мислене се очертава в местните централи или поне симулация на мислене! И дано местните партии не вземат, да вземат свищовлии за камилчета и да обявят мераклиите си за слава през септември. Това ще си бъде убиване на номера и спазване на олимпийския принцип за участие, а не за борба за победа. И тогава свищовлии масово ще отидат за гъби в деня на гласуване, както стана и през 2019 година…

Защото, както писахме през февруари въпросът вече е – Ще спечели ли кметът Генчев трети мандат от първи тур или ще чака балотаж…

Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.