В община Свищов се проведоха консултациите с представители на политическите партии и коалиции за съставяне на СИК, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Днес в Гербовата зала на Общината, се проведоха консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание, във връзка с произвеждане на избори за избиране на народни представители на 02.04.2023 г. Консултациите бяха открити от кмета на община Свищов Генчо Генчев, а на тях, заедно с упълномощените представители на ПП и КП, присъстваха секретарят на Общината Любомира Петрова, началникът на отдел ЧРИОТ и инспектор Генади Георгиев – ПИ/ООР/ към РУ Свищов.
В началото на консултациите инспектор Генади Георгиев разясни правилата за провеждане на предизборната кампания и отговорностите на всяка от страните в изборния процес на територията на община Свищов, съгласно Изборния кодекс и Закона за събранията, митингите и манифестациите. Той се обърна към представителите на политическите партии и коалиции с апел за максимална коректност както по между си, така и към служителите на реда, за провеждането на едни спокойни и добре организирани избори.
Секретарят на Общината Любомира Петрова уведоми участниците в консултациите, че със Заповед на кмета на община Свищов са определени броят и номерациите на секциите на територията на община Свищов, като за предстоящите избори в общината ще има 52 секции – 34 в града и 18 в селата. С решение №1683 –НС от 16.02.2023 г. на ЦИК са определени условията за назначаване на СИК за изборите за народни представители, насрочени за 02.04.2023 г. С решение №14 от 11.02.2023 г. на РИК Велико Търново е утвърдена единната номерация на избирателните секции на територията на община Свищов, а с решение №18 от 20.02.2023 г. на РИК Велико Търново е определен броя на членовете на СИК на територията на община Свищов, а именно за секция с до 500 избиратели по 7 члена, за секция с над 500 избиратели – по 9 члена.
В рамките на проведената среща, представителите на политическите партии и коалиции се договориха за разпределението на всичките места в Секционни избирателни комисии на територията на Общината.
Консултациите приключиха с постигнато съгласие между участниците по отношение на състава и ръководството на Секционните избирателни комисии в община Свищов, за което бе съставен и подписан протокол.
Информация за избирателите, относно изборите за народни представители на 2 април 2023 година се публикува на сайта на Община Свищов – www.obshtina@svishtov.bg, раздел „Актуално“, подраздел „Избори НС“.