Пъпеши „Бисер“ от Писарево и лук „Лясковски 58“ от Козловец са единствените местни сортове в момента, които се сеят от семена, селектирани от фирми в областта, пише вестник „Борба“, цитирайки Илия Илиев, началник-отдел в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол – Велико Търново.
Всички останали плодове и зеленчуци, които се добиват във Великотърновско, са или български сортове от Пловдивско и Русенско, или вносни. В изброените краища на България все още е запазено семепроизводството и сортоподдържането на български сортове. Всъщност вносът на семена е почти 80% от това, което се сее в страната.
Нито „Сортови семена“ – Велико Търново, които имаха 300 декара опитни полета в Свищовско и дори бяха селектирали собствен сорт пшеница, нито една от най-силните фирми – „Сортови семена“ – с. Вардим, вече се занимават с тази дейност. Великотърновската фирма продава семена на други български производители или вносни, а вардимската прекрати дейността си още преди десетина години и сега са заложили на зърнопроизводството като по-печелившо.
Иначе Кооперативният пазар във Велико Търново е залят от прясна стока зеленчуци. Един от производителите тук е Теодора Пенева от с. Върбица. На сергията й лукът е наистина от арпаджик на български производител, но салатата е холандска, а репичките – испанска селекция. Краставици не продаваше, но това, което отглежда, е т. нар. японска „Гергана“. „Сеем такива краставици, защото Институтът за семена в Горна Оряховица, който поддържаше истинската, българска „Гергана“, вече не съществува“, обяснява тя.
Доматите й са български сортове, най-вече розови, защото според нея се търсят повече през последните години. Хората искали да са големи и месести, отгледани в пръст, а не в разтвор, и в България. Тя предпочита сортовете „Розова магия“, „Розов великан“, „Розов блян“, които се поддържат от български фирми. Освен старите сортове слага в земята и по-нови, хибриди, които са с по-висок добив и устойчиви на съвременните болести. Тя уточнява, че клиентите не бива да ги бъркат с ГМО. Като повечето зеленчукопроизводители от областта, и тя сее предимно в оранжерии, а не открито, на слънце. Цялата площ, върху която се труди със съпруга си, е малко над декар и половина.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.