Във връзка с искането на Трайчо Трайков, кмет на столичния район „Средец“, за предприемане на незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до Паметника на Съветската армия, както и за премахване на палатковия лагер в защита на Паметника, Виктор Йочев от Левицата заяви:

„Г-н Трайков, не бяхте ли Вие кмет на район „Средец“, когато всички ние (заедно с Вас) бяхме на протестите срещу модела на ГЕРБ и бяхме поставили палатки на Орлов мост? Защо сега мерите с двоен аршин и искате да ограничите правата ни за изразяване на мирна европейска гражданска позиция? Всички ние от лагера пред Паметника на Съветската армия смятаме да останем тук, докато не престанат опитите за заличаване на паметта на българския народ, войната с историята и не бъде прекратена процедурата по премахването му.“ Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Изправи се България.

Йочев добави, че ДБ и Христо Иванов, които през 2019 г. издигнаха Трайков за районен кмет, употребиха протеста и палатките от 2020 г. за взимане на властта и изпиране на Борисов и Пеевски, срещу които стотици хиляди въстанаха тогава.
„А сега, когато палатките са неудобни на новата сглобка, принципите на демокрацията имат различен прочит, в полза на една мръсна предизборна кампания. Никъде по света не се премахват паметници и монументи от реално случили се събития, които са част от световната история. Този паметник трябва да остане тук, за да напомня за зверствата на фашисткия режим и десетките милиони жертви от борбата срещу кафявата чума.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.