Срещнах този дядо на спирката срещу мол България. Отидох и го заговорих, като го попитах какво носи в тези кофи. Сподели, че редовно продава в подлеза на мол България. Продава всякакъв вид кашкавал и сирене – овче, краве. Продавал и пресни домати и краставици, които били от градината му.

Попита ме искам ли да си купя. Днес му бил слаб ден. В мен нямах никакви пари в брой. Казах му, че нямам в кеш и за съжаление не мога да купя. Но утре ще дойда и ще си купя. Той помисли, че по принцип нямам пари и сподели, че и той нямал много пари, знаел какво е и искаше да си избера нещо да ми подари. Било то доматчета, краставици или кашкавал, да съм си направил салата.

Стана ми много мило и много тъжно, защото този човек няма никакви парички, но е готов да отдели от залъка си за непознат човек. Отказах му. Той продължаваше да иска да ми даде нещо, така че се съгласих на 3 домата накрая и една краставица. Всичко от градината му.
Проблемът беше, че на спирката имаше поне 10 човека и никой не дойде при дядото… Огледах се и се провикнах: “Някой не иска ли да си купи домашни краставици и домати и да помогне на човека?”. Всички се правиха, че не ме чуват дори…

Той ми каза: “Остави, хората също нямат пари. Трудни времена са.” И се замислих, че не са чак толкова трудни времена да отделиш 5 или 10 лева, а че просто се правят на луди хората…
Не знам, всеки се прави на много добър и че много помага, ама в реална ситуация всеки се прави, че този човек го няма. А той мъкне 4 кофи – яко тежки – в автобуса на отиване и на връщане и после продава на жегата. И не искаш да отделиш 3 лева. Не знам какъв човек трябва да си…

Аз утре ще мина и ще му остава парички за днешния подарък от него. И ще си купя още нещо.

Молбата ми е, ако минавате през подлеза на мол България – не подминавайте човека, а си купете нещо. За вас тия пари, дето ги давате за цигари и да си тровите здравето, за човека може да са целия свят.
ВИЖ – IstinskiIstorii.com

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.