Повече от 7 години продължи сагата по осигуряване на средства, приключване на процедури и ремонт на емблемата на град Бяла – Мостът на Уста Колю Фичето на река Янтра, предаде БНР Шумен. В момента приключват строително-монтажните работи и се подготвя официалното откриване на реконструираното уникалното съоръжение.

„Строително-монтажните работи по моста и Посетителския център почти приключват и вероятно до края на януари ще сме готови“, посочи кметът на Бяла Димитър Славов.

„Това, което е определено за обзавеждане вътре в Посетителския център, е недостатъчно. Имаме вече готова концепция. Има Машина на времето, живописна работа, скулптурна дейност, ще бъде един микс от старо и ново модерно изкуство. Вторият етаж е посветен на целия живот на Фичето. Има две тераси със заведения и това всичко е с уникален покрив, тип кобилица, за да кореспондира със кобилестите форми на сводовете на Колю Фичето“, каза още кметът.

Официалното откриване на комплекса и реконструирания мост на Колю Фичето се планира за юли, когато пролетните води на р. Янтра се укротят. Дотогава ще бъдат завършени големият паркинг и цялата прилежаща инфраструктура.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.