Ветеринарно-медицинската експертиза, извършена от специалисти в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, показа наличието на две сачми в тялото на простреляния край Джебел египетски лешояд, когото природозащитници бяха нарекли Бояна, съобщи БНТ.
От Окръжната прокуратура в Кърджали споделиха, че съдебно-балистична експертиза ще установява дали може да се определи точното оръжие, с което е убита птицата.
Бояна беше първият лешояд от застрашения вид, който е излюпен в европейски зоопарк, пуснат на свобода в дивата природа и успял да създаде семейство. Птицата се превърна в истинска сензация и символ на надеждата, че видът може да бъде спасен.
През септември Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на град Джебел.
Установяването на смъртта на Бояна стана, след като екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) засече „тревожен сигнал“ от GPS предавателя, с който бе маркиран лешояда при своето освобождаване в дивата природа.
Сн.: архив Актуално Свищов, Свилен Чешмеджиев от БДЗП, който ръководи два от проектите ни за опазване на световно застрашени видове в Северна и Западна България.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.