Силно магнитно поле има в римския град Никополис ад Иструм край Никюп и неговото въздействие е изключително благоприятно върху здравето на посетителите. Достатъчен е престой около половин час и главоболието преминава, а от напрежението няма и следа. Който е посещавал археологическия резерват, не може да не е усетил спокойствието и безвремието, което го обхваща, а това скоро може да има и научно обяснение. Кметицата на с. Никюп Йорданка Атанасова смята да инициира изследване на магнитното поле там с помощта на учени и специална апаратура, макар все още да не е наясно откъде ще намери средства за него. Дори е успяла да локализира района на магнитното поле, където то най-силно се усеща и се чувства прекрасно, а джипиес координатите са: ширина – 43.217222 и дължина – 25.61111. Въздействието му се усеща още от околностите на Никополис, близо до реката, която тече покрай него.
Заострянето на вниманието на Йорданка Атанасова, свързано с магнитното поле в Никополис ад Иструм, започнало преди няколко години. При нея в кметството дошло семейство с дете с увреждания и й споделило, че редовно идват около река Росица и римския град на палатка и са забелязали, че след всяка почивка детето им се чувства значително по-добре. „Някак си, на тях им е направило впечатление, че когато са в Никополис и имат главоболие, то преминава, отпускат се. Отначало се отнесох скептично към тази информация, но с времето съм си поставяла за цел и съм питала туристи и хора, които по-често посещават Никополис ад Иструм, как се чувстват. Те винаги са ми казвали същото, че след като се озоват в римския град, натрупаното напрежение от ежедневието сякаш изчезва, както и оплакванията от общ характер. Дълго време разпитвах и стигнах до извода, че най-вероятно тук има по-особено магнитно поле. Разбира се, трябва някой геодезист да го измери, но за себе си също мога да кажа, че когато не се чувствам добре и дойда тук, след като остана в рамките на половин час, състоянието ми осезателно се подобрява. Добре ще е, ако дойде тук някой доброволец. Впрочем един геофизик от Стара Загора преди време ми каза, че мога да го използвам, стига да е свободен и да има време и път насам“, разказа ва в. „Борба“ кметицата на Никюп.
Сега в Никополис ад Иструм усилено косят трева и се почистват пътеките в очакване на Античния фестивал „Нике и победата“, който ще бъде открит на 16 юли, в събота.
Ана РАЙКОВСКА,
Вестник „Борба”

Сн.: архив Актуално Свищов

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.