В Свищов беше официално открит обновената Градска градина на площад „Свобода“ днес, проследи Актуално Свищов. Преди официалното откриване са изчезнали пет цветя точно пред паметника. От Общината се надяват камерите в района да помогнат и да се установи кой си е познал китките…

Иначе ремонтът на градската градина стартира през месец юни и за изключително кратък срок беше изцяло подновена на пешеходната настилка, като се повдигна нивото на зоните, за да се защити кореновата система на дърветата. Вече е поставено ново парково оборудване с повече пейки, укрепена е оградата, изграден е подход към паметника на Свободата за официални чествания и бяха облагородени зелените площи със засаждането на нова растителност.

Пейките за сядане са увеличени с 15. До дни ще заработи и тоалетната – към момента технически проблем с устройството, което събира таксата е причина да не работи.

На откриването на обновения парк кметът на Свищов Генчо Генчев припомни, че началото на строителните дейности беше забавено, поради процедурни обстоятелства, свързани със статута на терена, който заедно с паметника на Свободата и храм „Св. Троица“ са архитектурен комплекс и се изисква разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, но въпреки това обещаният срок беше спазен и парк „Свобода“ е открит по план в навечерието на празниците на града „Свищовски лозници“.

Кметът Генчев, благодари на управителя фирмата изпълнител Йордан Лунчев и на техническия ръководител на обекта, за бързата и коректна работа, и се обърна към гражданите с молба да пазят обновения парк и да бъдат бдителни към вандалските прояви, като сигнализират своевременно за противообществените прояви на съответните органи. Той съобщи, че преди днешния ден са откраднати и първите пет цветя засадени пред паметника.

Реализираният проект е на стойност 450 хил. лева и е изпълнен в съответствие с нуждите и желанията на гражданите на Свищов – за лесен достъп и повече места за приятна отмора под сянката на дърветата.