Над 4500 изпълнители на автентичен и обработен български фолклор се надпяват от вчера до неделя в свищовското село Царевец, предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. 11-ото издание на най-големия фолклорен фестивал в Северна България официално беше открито тази вечер. БНР беше отличено за дългогодишното си партньорство с културния форум.

С всяка година фестивалът „Фолклорен извор“ в село Царевец се развива и малките деца, участвали в първите му издания, днес са професионални изпълнители. Фестивалът изгражда мост на доверие, посочи при откриването кметът на община Свищов Генчо Генчев:

„Няма нищо по-хубаво от песента, няма нищо по-хубаво от българското хоро, което ни обединява. Именно фолклорът ни обединява – както международно, така и национално“.

Като обществена медия БНР има за задача да помага за опазването на българската традиция, фолклор и изкуство, заяви генералният директор на радиото Милен Митев:

„Радвам се, че БНР е партньор на фестивала „Фолклорен извор“ още от неговото създаване. Да срещаме своята аудитория и публика с българския фолклор е част от мисията на БНР от самото му създаване“.

Този фестивал се наложи като национално събитие с международно звучене и значение, каза депутатът от парламентарната комисия по култура Димитър Николов.

Четири дена изпълненията на индивидуалните певци и състави ще бъдат оценявани от професионално жури с председател фолклористът Юлия Цанкова. Всяка вечер на сцената на летния театър в село Царевец има и гостуващи концерти.