Президентът връчи третия мандат на Има такъв народ, а те от своя страна задържаха папката само няколко секунди и я върнаха празна, пише Дир.бг. Румен Радев обяви, че след като и третият мандат е в историята, веднага започва консултациите за избор на служебен премиер.

Радев обясни, че се е спрял на ИТН за третия мандат, въпреки че са най-малката партия в парламента, тъй като са се проявили като последователни. „Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание се е изчерпало политически и не може да състави управленско мнозинство. В тази ситуация аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група – да, най-малобройната, но демонстрирала неведнъж ясна и последователна позиция. Връчвам мандата с две ясни опции – тук е записано, че ако желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с кандидат за премиери, или имате втората опция – да го върнете веднага. Моментът е ваш“, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев.

Папката прие Ивайло Вълчев, който изрази разбиране към трудната ситуация, в която държавният глава е поставен заради конституционните промени, направени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. На „Дондуков“ 2 заедно с Вълчев бяха и председателят на парламентарната група Тошко Йорданов и депутатът Станислав Балабанов.

„Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува. За съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което прие тези промени и по-специално правителството, което управлява девет месеца, ние отдавна сме определили като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва.

Благодарим отново за доверието. Но ние през всички тези месеци декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Вчера чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но ние смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация“, заяви зам.-председателят на ИТН Ивайло Вълчев.

„Ще задържим тази папка“, каза след това Вълчев, а след драматична пауза добави „само още няколко секунди“, което предизвика смях сред присъстващите на „Дондкуков“ 2.

На излизане от сградата на президентството Тошко Йорданов коментира пред журналисти след това, че отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и министър-председател да бъде избран, е на управляващата „сглобка“.

Радев заяви, че споделя убеждението на ИТН, „че един от най-големите пороци на това управление бе драстичното разминаване между думите, изречени преди и по време на изборите и в сглобката, която се сътвори в последствие“.

„Искрено се надявам, че начинът, по който всичко това случва и с реквиемът, който поставихте с връщането на третия мандат, това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на точно обратното след тях, винаги се плаща цена“, добави Радев.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори, а държавният глава трябва в двумесечен срок да насрочи дата за тях. Междувременно той трябва да избере и служебен премиер, спазвайки промените в Конституцията, а именно да посочи един измежду 10 души от няколко институции.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.