В новата Наредба за първенствата и турнирите за сезон 2022/2023 г. БФС въведе редица промени, които задължават клубовете да развиват млади футболисти. Така например в мачовете в Трета лига във всеки отбор трябва да играят през цялата среща минимум 3-ма футболисти, родени след 1 януари 1999 г. Това налага клубовете да картотекират поне шестима играчи на тази възраст, защото ако в най-лошия случай се контузят и тримата, те трябва бъдат заменени от свои връстници, иначе отборът ще остане до края в намален състав, независимо че на пейката има други резерви. Друга промяна в тази посока е, че в Трета лига се допускат да играят футболисти между 12 и 21 години и с професионални договори, но с условие за тренираност във ФК – член на БФС.
Всеки отбор от Втора лига задължителнотрябва да започва мача с поне двама футболисти, родени след 1 януари 2001 г., които играят минимум 45 минути. Като резерва трябва да бъде записан и трети футболист, роден след 1.01.2001 г., който влиза като смяна, ако някой от първите двама бъде заменен преди почивката. В даден мач от втория ешалон могат да участват едновременно най-много двама футболисти от страни извън Европейския съюз.
До момента отборите, които имат дублиращи тимове във Втора лига, трябваше да заплатят компенсация от 50 000 лева, които се разпределят по равно на останалите отбори от Втора лига. Сега вече и отборите, които имат дублиращи тимове в аматьорския футбол, трябва да плащат по 20 000 лева на сезон, с които се компенсират останалите участници в групата. Най-вероятно обаче „Етър ВТ“ и „Ботев“ (Враца) няма да бъдат обхванати от тази промяна, тъй като дублиращите им отбори влязоха по спортно-технически път в Северозападната Трета лига.
Смените в мачовете от Първа, Втора и Трета лига си остават по пет, както бе прието след началото на пандемията, потвърждава новата Наредба.
Друга промяна е, че при определяне на победител в две срещи е премахнато определението „отбелязани повече голове на чужд терен“. Така реално елиминационните мачове стават както в Европейските клубни турнири – вече няма предимство при повече отбелязани голове на чужд терен. В най-голяма степен това засяга полуфиналите от турнира за Купата на България, но и много мачове при подрастващите и в по-долните нива ще се провеждат при тези условия.
В Първа лига след края на редовния сезон се оформя шестица на класираните от 11-о до 16-о място, които ще играят още по един мач помежду си при запазване на точките. Четвъртият в това класиране се счита завършил на 14-о място в Първа лига и играе бараж срещу третия от Втора лига. Завършилите на последните две места заемат 15-о и 16-о място и изпадат директно във Втора лига.
Баражът за елита между 14-ия от Първа лита и третия от Втора лига няма да се играе както досега на неутрален терен, а домакин ще бъде отборът от Първа лига.
БФС въвежда препоръчително наличие на втора линейка за мачовете от Първа и Втора лига, а за професионалния футбол е препоръчително санитарите, които носят носилката, да са преминали курс по първа помощ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.