Температури от минус 15-минус 10 градуса до 12-17 над нулата ни очакват през януари, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за януари 2022 г., цитирана от https://offnews.bg/. Те са около нормата.
Средната месечна температура в Северна България и високите полета ще бъде между минус 2° и 1°. По Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4°, а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°.
Първите дни на януари 2021 ще бъдат сравнително топли и ветровити. Облачността ще е променлива, често значителна. На отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 м – от сняг.
Повишена е вероятността за снеговалежи около 6-7 януари. Отначало те ще са от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг.
През второто десетдневие на месеца ще застудее, ще е облачно и ще валят дъжд и сняг. По-голяма вероятност за валежи на повече места и по-значителни по количество има около средата на периода. По-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.
В последното десетдневие вероятността за валежи е за през периода 22-24 януари. Температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца.
В началото на месеца слънцето в София изгрява минути преди 08:00 и залязва около 17 ч. Продължителността на деня е 9 ч и 7 мин. В края на месеца слънцето изгрява около 7:40 и залязва около 17:40. Продължителността на деня е 9 ч и 56 мин.
Януари е най-студеният месец в годината. Абсолютният минимум за страната е температура от минус 38,3˚С, измерена в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.