Днес, в свищовското село Царевец предстои откриването на Десетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. В 19.00 часа на обновената сцена на летния театър ще бъде даден старт на едно от най-големите събития в община Свищов, което събира всяка година хиляди любители на българския фолклор от близо и далеч.
По време на церемонията по откриване на фестивала ще бъдат връчени специални статуетки на хора и институции, които през целия десетгодишен период от създаването на фестивала, са оказали своя принос в неговото утвърждаване и развитие. Юбилейни статуетки ще бъдат присъдени за принос в опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство и на групи, ансамбли, и читалища, които през годините са били постоянни участници във „Фолклорен извор“ и чрез своята творческа дейност съхраняват, и предават традициите в българския фолклор.
Както всяка година, организаторите са подготвили вълнуващи концертни вечери, които ще бъдат чудесен завършек на всеки един от фестивалните дни, и са своеобразен подарък към участниците и гостите на фолклорното събитие.
На 3 август, МФФ „Фолклорен извор“ ще бъде открит с концерт на българския ансамбъл „Гласове на традицията“, които са едни от най-извисените гласове в българския фолклор. Публиката ще има възможност да се наслади и на концертно изпълнение на фолклорен ансамбъл „Цветята на Телеорман“ от Република Румъния, чието участие е по проект „Традиция и танци – мост над река Дунав“, реализиран по програма „INTERREG V-A ROMANIA-BULGARIA” 2014-2020“.
Очакваме Ви!