Хор от красиви певци събужда всяка сутрин стопанина им Асан Алиманов. Те нямат нужда от диригент, за да огласят улицата с песните си. Гласът на над 100-те гълъби радват душите на местните хора.

„Бях на 7 години, когато ми подариха два гълъби. Обикнах ги и вече 65 не мога без тях. Бройката им вече надхвърля 100. Това е моят храм на спокойствието и намирането на мир с околния свят. Няма как човешката душа да не трепне, да не стане по-добра при вида на тези прекрасни птици“, твърди стопанинът на пернатия хор.

„Докоснеш ли се до красивия свят на гълъбите, няма отказване. В Свищов може би вече съм единственият, който отглежда гълъби. Хобито ми за някои може да е странно, но за мен е забавно. Гълъбите ме зареждат с позитивна енергия. При тях се спират деца и възрастни, за да ги гледат. Красотата на моите гълъби ми помага да забравя всякакви проблеми и лошотии. Всеки ден прекарвам по няколко часа сред тях“, уверява Асан и не се кахъри, че изхранването на гълъбите е доста скъпо. Той всеки ден преглежда пернатите любимци, за да не са болни. Категоричен е, че малко ветеринарни лекари у нас знаят повече за птиците от него, защото се занимава с тях от дете.

Паунестите гълъби са много красиви, но тези от породата Унгарски домашен гигант са като господари заради внушителните си размери, те гледат с високомерие на по-малките си събратя. В своеобразния зоопарк има и пощенски гълъби, които често прелитат над къщата на Асан и понякога не се връщат за разлика от останалите си събратя от другите породи.

Гълъбовъдът припомня, че още от древния времена хората са били убедени, че гълъбите са удивителни птици, надарявали ги с магически свойства. С тях са свързани много суеверия. И досега много хора са сигурни, че появявайки се на прозореца ви, гълъбите обещават радостно събитие. Смятало се, е че ако два гълъба са прозореца ви за дълго време, то съвсем скоро в къщата ще има сватба…

Асан е категоричен, че макар вече и на 72-годишна възраст ще продължи за де се занимава със своето хоби. И никога няма да спре да отглежда красивите птици. До живот ще се грижи за тях, защото от красотата човек няма как да се откаже.
Йорданка АПОСТОЛОВА,
вестник Дунавско дело

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.