Вторият обществен часовник в града на Щастливеца се намира на фасадата на Трговската гимназия. Тя е построена през 1895 година по проект на австрийския архитект Паул Бранг и представлява умален макет на Виенския икономически университет. По време на земетресението от 4 март 1977 година сградата е частично разрушена и за няколко години часовникът не работи. В момента той е в отлично състояние и на всеки кръгъл час със звън отмерва времето.
Свищовлията Димитър Хадживасилев дарява 240 000 златни лева за първото професионално училище в България. Гимназията е създадена със закон на Народното събрание, приет на 9 февруари 1883 година…
Сградата на Търговската гимназия е един от символите на Свищов. Първата съвременна парна инсталация на Балканите е заработила в сградата на свищовската Търговска гимназия. Училището е открито през 1884 година, а сградата му е открита тържествено през 1895 г. Гимназията заработва десетилетие след опита на Димитър Шишманов, който открива частно търговско училище, работило само една година 1873-1874 г.
Търговската гимназия в дунавския град е открита благодарение на Димитър Хадживасилев. През 1883 г. той прави дарение на общината в Свищов в размер на 240 000 златни лева, които са внесени от Евлоги Георгиев в Българска народна банка. Дарителят е роден през 1814 г. в Букурещ, след като през 1810 г. след опожаряването на Свищов родителите му се преместват в Румъния. След като завършва училищното си образование, Димитър Хадживасилев поема търговията от баща си Васил Станкович със скъпоценни и луксозни кожи. През 1841 г. се жени за Александрина Пенчева от рода на Пенчо Ловчалията, живеещи също в румънската столица. Двамата живеят задружно, но нямат деца и като става на години, Димитър Хадживасилев се замисля да увековечи паметта си в родния град на родителите си. Осъществяването на благородното начинание става с помощта на неговия племенник – д-р Димитър Павлович, окръжен лекар по онова време в града.
Новото училище е открито на 1 септември 1884 г., като в него са записани 40 ученици, а преподавателите са двама. Същевременно правителството взема решение да започне строителството на сграда за училището на осигуреното от Община Свищов място. 12 000 лева заплаща управата на дунавския град за мястото, където днес се намира гимназията.
През 1891 г. се обявява конкурс за изработване на архитектурните планове за новото училище, спечелен от австрийския архитект Петер Паул Бранг, известен в Свищов като Павел Бранк. Година по-късно планът е приет, а първият камък е положен на 1 септември 1892 г. Строежът е завършен през декември 1895 г. Разходвани са общо 586 000 лева, от които 336 000 лв. от дарението на Димитър Хадживасилев и 250 000 лв. от държавния бюджет.
Сградата на Търговската гимназия представлява умален макет на Икономическия университет във Виена и е изключително монументална и предизвикваща възхищение както навремето си, така и днес. Големите класни стаи се отопляват с първото съвременно парно не само в България, но и на Балканския полуостров. В училището има обзаведени кабинети по физика, химия и стокознание и география. Освен това има образцова кантора, библиотека, търговски музей и салон по гимнастика. Първи директор на търговската гимназия е Христо Попов, завършил Пражката политехника. В училището са преподавали поетът Николай Лилиев, художникът Владимир Димитров-Майстора, професорите в свищовската академия – Господин Тошев, Васил Павлов и много други.
Австрийският архитект Петер Бранг в България проектира сградата на Посолството на Италия, къщите в столицата на свищовлиите Димитър Начович и Цветан Радославов, Доходното здание (театър и опера) в Русе и др. В дунавския град освен гимназията проектира и читалищната сграда, както и няколко жилища на видни свищовлии.