Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините – между 6 и 14 градуса. Най-ниските минимални температури през юни ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите максимални – между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА главен асистент доктор Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето в България през юли, пише Дир.бг.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево време, но към 2-3 юли ще има студен атмосферен фронт

Юли ще започне с предимно слънчево и топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в западните и планинските райони ще превали и прегърми.
Към 2-3 юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. На много места в страната ще има краткотрайни, интензивни валежи и гръмотевични бури.
В средата на първото десетдневие се очаква относително стабилизиране и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи.
През втората половина от първото десетдневие въздушната маса отново ще е неустойчива и се повишава вероятността за валежи, на места значителни по количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. Очаква се и относително понижение на температурите и в западната половина от страната те ще бъдат близки, дори и по-ниски от обичайните.

През второто десетдневие на много места ще има валежи, гръмотевични бури и градушки
През повечето дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. На много места ще има валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат още.
В края на десетдневието изгледите са за стабилизиране на времето – ще бъде слънчево време, с купеста облачност над планинските райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите относително ще се повишат.

През третото десетдневие на юли температурите ще се повишат. По-голяма е вероятността времето да е предимно слънчево, относително сухо и горещо. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, има в началото и в края на периода.

През юли са регистрирани най-високите температури у нас – от 40 до 44 градуса
През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините е от 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири.

Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници“.
През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от четири до осем. Характерни са и засушаванията.

Астрономическа справка за юли
В началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 13 минути.
В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 18 минути, и залязва в 20 часа и 47 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 29 минути.
Фазите на луната през месеца са: пълнолуние е на 3 юли, последна четвърт – на 10 юли, новолуние – на 17 юли, а първа четвърт е на 26 юли.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.