Силвия Маркова е самотна майка – грижи се сама за двете си деца, които са на пет и десет години. Живее и работи в село Драгомирово. Но има проблем, който сподели с Актуално Свищов
„Разчитам детето ми да бъде на детска градина във времето, когато аз съм на работа. Но, уви, това много често е невъзможно. В последния момент – вечер ми пускат СМС от градината, че в утрешния ден примерно това няма да е възможно. Причината често е, че някой от персонала е болничен“, накратко споделя болката си Силвия.
Децата, които посещават забавачницата в Драгомирово са само пет. Оттам и персоналът, който се грижи за децата е малко. „Донякъде разбирам, но не може ли да се търси заместник на болния служител?“, пита самотната майка…
За разлика от много хора Силвия има работа. От години работи във фирма „Инобис Д Флора“ – Свищов. Фирмата произвежда рози, а базата й, където се отглеждат растенията е в Драгомирово.
В момента е най-натоварения период в годината и не мога да си позволя да не съм на работа, допълва майката. Работодателят й – Силвия Димитрова в интерес на истината я подкрепя и влиза в положението й. „Тя е добър служител и майка – няма да я оставя без работа, но наистина трябва да се направи нещо за да няма тези отсъствия“, коментира и собственичката.
И двете споделят, че неколкократно са се обръщали към общинската администрация за решаване на проблема. Били са препращани в омагьосан кръг от отдел „Образование“ към ресорния заместник-кмет… Резултат – никакъв.
ПОЗИЦИЯТА НА ОТДЕЛ „ОБРАЗОВАНИЕ“
„Детската градина в Драгомирово работи с много малко деца и оттам хората, които се грижат за тях е малък. Отделно един от служителите е с онкологично заболяване и му се налага да ползва по-често болнични. Отделно със заповед от Инспектората, при намаляване броя на децата, се преустановя работата на детското заведение“, това коментира пред Актуално Свищов Румяна Кузева, началник на отдел „Образование“ при Общината. Тя допълни, че по време на пандемия е било невъзможно да бъдат пренасочвани служители от други детски заведения, за да може да работи градината в Драгомирово. „От утре децата ще могат да посещават детското заведение. Осигурен е персонал – командировани са служители от други детски градини“, допълни образователният шеф.
РАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ е частен случай! Но във времето, когато Свищов и общината е най-бързо обезлюдяващата се в страната – на всеки негов жител трябва да бъдат, създадени условия за работа и живот! Особено за самотните родители… Самата Силвия споделя, че благоприятния изход е дошъл след като лично е запознала с болката си градоначалника Генчев. Важното е, че от утре детето й ще бъде на градина, а тя спокойно ще може да работи и да се грижи за двете си деца…
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.