„Така нареченият „плавен безкръвен преход“ създаде много проблеми през последните 32 години. Ние сме може би една от малкото държави, които не можаха да създадат национален народностен характер и държавническа позиция. Винаги сме разделени. Това е големият проблем. Колкото повече противопоставяне има, толкова по-слаба държава ще бъдем – лесна за манипулиране и за употреба от външните сили“.
Това коментира в предаването „Политически НЕкоректно” по БНР с водещ Силвия Великова Осман Октай, политически анализатор, бивш заместник-председател на ДПС. На президентските избори беше в инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.
Според него няма как да се състави правителство с тези разногласия между политическите сили:
„Формациите, които осъществиха коалицията през декември, не искат да плащат високата цена, че са виновни за разпада на коалицията. Още от тогава само ръководството на ПП проявяваше наивност, че всичко е наред. Затова прогнозирах, че по време на дебатите за бюджета разногласията ще изпъкнат, всеки ще дърпа чергата към себе си и това ще разруши коалицията. Отиваме на предсрочни избори“.
По думите му идването на Делян Пеевски в парламента за гласуване на вота на недоверие на кабинета „Петков“ е било „показно мероприятие“:
„По линия на европейската прокуратура около кметовете на ДПС вървят разследвания за усвояване на европейски средства. И сега се играе играта – „не пипайте Доган, Пеевски, Карадайъ, нашите обръчи, защото има опасност за етническо напрежение“. Етническата толерантност не е политическа, тя е историческа, заложена още отпреди Освобождението. Никой не може да злоупотребява с тази тема“.
В предаването „Политически НЕкоректно“ анализаторът прогнозира, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП:
„Иначе трудно ще обясни защо прескача БСП. Той не иска да обиди комунистите, бесепарите, за да не го освиркат. Всичко пролича на срещата с Корнелия Нинова, независимо че летяха обидни искри между тях“.
Според него ГЕРБ няма да са първа сила при предсрочни избори, а такава ще бъдат ПП, „които не си дадоха сметка, че влизат в леговището на алигатори“:
„С добра усмивка и добри намерения не се постига нищо в политиката… Ако има обединение между ПП и ДБ, ще има поне 200 000 гласа отгоре върху импулса за обединението. Ще има правителство без ГЕРБ, без ДПС, без БСП, без „Възраждане“. А Стефан Янев ще изиграе важна роля в следващото управление на страната… Много по-лесно в политическата кухня е да се договориш с бизнес проект – хвърляш 2-3 милиона и се разбираш. Имам предвид ИТН. Много по-трудно е да се разбереш с „Позитано“ – и милиардите ще ти вземат, и нож в гърба ще ти забият“.
Осман Октай сподели за разочарованието си от Румен Радев:
„На обща снимка в медиите видях прегръдката му с Николай Вълканов и нещо в мен се преобърна. Николай Вълканов е наследникът на Илия Павлов в „Мултигруп“, той е гуруто, покрива всички финансови и имотни ресурси около Доган. Какво ще правим – ще отвоюваме държавата от мафията или ще се прегръщаме с мафията. Радев се разграничи от правителството, вместо да го подкрепи в първите му стъпки… Президентът има личен интерес по време на кампанията да не саботира изборния процес, за да има стабилно правителство в средата на ноември“.
И допълни, че президентът е допуснал емоционално-тактическа грешка, „може би за да натрие носа на Кирил Петков и Асен Василев, че не са били послушните момчета“:
„Много бързо им предостави мандата. Това предполага – че да не би да е имало съглашателство за правителство. Той се готви за служебно правителство. Но то достатъчно ще го натовари, ще е различно от предишните и с друга емоция“.
Анализаторът коментира и подписването на двустранен протокол между България и Северна Македония:
„Днес е прекрасен ден за Балканите. Тепърва двете нации ще се успокояват“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.