Десетки жители от населените места по долното течение на Янтра на Богоявление се стекоха по бреговете на реката. По традиция млади мъже, облечени в национални носии, се отправиха към църквата „Света Параскева“. В храма отец Виктор отслужи тържествена света литургия, освети вода и благослови миряните. Шествието се отправи към реката под моста, където е сниман култовия български филм „Тримата от запаса“. Въпреки силното течение и високото ниво на реката в ледените води се хвърлиха осем смелчаци. До Богоявленския кръст първи стигна Димитър Лефтеров. Младият мъж за втора поредна година избади светинята. След като целунаха божието разпятие за здраве Янтра се разтресе от мъжко хоро. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров връчи наградата на победителя и пожела на всички здраве, доброта и благополучие.

В Новград беше отслужен молебен, а ритуалът по хвърляне на кръста беше отменен заради високите води на реката.

Седем момчета се хвърлиха в Янтра край Долна Студена. Най-бърз в надпреварата за крьста се оказа Преслав Миленов на 16 години – ученик от Велико Търново.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.