„Успяхме да се преборим срещу решението на специализираната прокуратура да не ни даде информация за незаконното подслушване на 130 протестиращи, журналисти, обикновени граждани по време на протестите през 2020г.
Нашето подозрение е, че това делото за въоръжено въстание, бунт, метеж, което се използва като оправдание за подслушването, е още активно и че няма да го затворят, за да не бъдат принудени да дават информация по него.“
Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова след първото заседание по аналогично дело срещу предоставянето на информация за незаконно подслушване на протестиращи от Бюрото за контрол на СРС, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на платформата. Припомняме, че от доклад на парламентарната комисия срещу незаконното подслушване и полицейското насилие стана ясно, че над 130 граждани, протестиращи, журналисти са били подслушвани по обвинение за опит за въоръжено въстание и метеж срещу властта. Сред подслушваните е и почти целият екип на гражданската платформа Изправи се.БГ.
„Като анализирахме работата на специализирания съд и прокуратура се оказа, че 85% от работата им е била да разрешават СРС-та за следене на хора, които не са удобни и са се обявили против предишната власт.“ – заяви Манолова. Тя беше категорична, че:
„Ако Административния съд не успее да накара специализираната прокуратура и съд, Бюрото за контрол на СРС, ДАНС и другите институции, които сме сезирали, да кажат официално кои са хората, подслушвани незаконно и защо, то тогава ще сезираме и Съда в Страсбург. Това е и начин да накараме българското законодателство и парламента да приемат такова законодателство, което да изключи незаконното подслушване на обикновени граждани, журналисти, протестиращи, които са неудобни, на която и да е власт.“
По думите на лидера на Изправи се.БГ и сегашната властможе да злоупотреби по същия начин, както и следваща власт, защото също след като на ГЕРБ им се размина незаконно подслушване на над 130 души срещу властта, следващите могат да се надяват, че също ще им се размине.
Мая Манолова беше категорична: „Ще доведем това дело докрай и ще накараме Народното събрание да приеме закон, който да защитава хората от незаконно вмешателство в личния им живот и от незаконно подслушване, мачкане и притискане.
Ще приключим с делата в този съд и след това ще отидем в Страсбург, където ще докажем и ще искаме да бъдат наказани тези, които подслушваха и следяха незаконно гражданите по време на големите протести през лятото на 2020г.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.