На 9 юли село Ореш е домакин на традиционния вече Национален фолклорен събор на католическите общности в България. Това съобщи за Актуално Свищов Ирина Йозова, секретар на НЧ „Филип Станиславов”, което е организатор на проявата, съвместно с Кметство Ореш.
Към момента участие в изданието са потвърдили индивидуални изпълнители и колективи от Гостиля, Малчика, Трънчовица, Асеново, Белене и Ореш. Също по традиция от последните години съборът има и международно участие – на сцената в Ореш гостуват самодейци от Стар Бешенов, Румъния, които са наследници на банатските българи, установили се зад Дунав след Чипровското въстание.
Първото издание на Събора на католиците от България е през далечната 2003 година. Той се явява кулминация на проект, реализиран от читалището в Ореш по онова време, разказа още Ирина Йозова. Първоначално на празника присъстват състави и изпълнители от католическите енории от Северна България, но през годините на сцената в Ореш се изявяват и такива от Южна България.
Съборът започва със Света литургия в 11 часа в църквата. Около 12,30 часа ще бъде дадено начало на тазгодишното издание. Програмата продължава до късния съботен след обяд, когато е концерта на внучките на народната певица Гуна Иванов.
Сн.: архив

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.