Нашият път по сцените и пред публика започна от фестивала „Фолклорен извор” в село Царевец, сподели пред Актуално Свищов Росица Иванова, художествен ръководител на групата за народни песни и танци „Опака”.
Самодейната група е към читалището в едноименния град, която съществува от много години. На едно от участията им на Събора в Копривщица ги посъветват да обединят певческата и танцовата формация в един колектив. „Направихме го и не съжаляваме”, със смях споделя Росица Иванова.
Фолклорната формация от град Опака е имала и други участия преди това в Царевец преди десет години. „Но първата ни публична изява, където получихме толкова аплодисменти от публика, похвали от жури и добихме самочувствие е сцената на „Фолклорен извор”, категорична е Росица Иванова.
Групата предлага на публиката автентичен фолклор. „Това, което сме чули и запазили от нашите баби и дядовци”, споделя още Иванова, която откакто се помни е и секретар на местното НЧ „Пробуда – 1922”.
Участниците в „Опака” са на възраст от 15 до 75 години. „Всички тях ги обединява любовта към народната песен и танц.
Най-малките, запленени от българската народна песен и танц, участват успешно в ансамбъл „Капанчета”. С гордост художественият ръководител споделя, че по този начин има една приемственост в поколенията и е уверена, че колектива ще пребъде във времето. Капански песни и танци е запазената марка на състава.
Много от изпълнителите учат в други градове, но винаги се връщат в родния си град за участията на „Опака”. Така след успешното участие във „Фолклорен извор” следват покани в Българското национално радио, телевизии. Концертни изяви по събори и фестивали – Априлци, Банско, Арбанаси и др. Не закъсняват и изпълненията в чужбина – Гърция, Турция, Унгария. Живот и здраве, споделя Росица Иванова, предстои участие и в Хърватска, но всичко зависи и от ситуацията с пандемията.
Най-голямото предизвикателство за колектива са били последните две години на пандемия. „Контактът с публиката ни липсва. Надявам се да осъществим плануваното участие в чужбина. Преди това дано болестта не попречи да отбележим и вековния юбилей на нашето читалище на 1 октомври”, споделя в заключение Росица Иванова.
Александър ШАБОВ
Снимки: архив Росен МАРИНОВ