Омбудсманът Диана Ковачева възразява срещу поскъпването на водата, предоставяна от ВиК дружествата в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив и Габрово, предаде БНР.
В изпратено до КЕВР становище по повод общественото обсъждане за цените на ВиК услугите за 2023 година Ковачева заявява, че увеличението е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР.
По-конкретно не се отчитат нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.
В становището се обръща внимание на социалната поносимост на цената на водата за следващата година и факта, че регулаторът не е публикувал данните, използвани за изчисляването ѝ.
Както Актуално Свищов вече писа: Кубик вода става 3,706 лева. Това става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране бе обсъдено днес от комисията, водена от Иван Иванов. От първи юни водата, която пият жителите на града на Щастливеца, струва 3,46 лева след 45% поскъпване.
От нова година течността, която тече, ще струва с близо 30 стотинки повече.