За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията се обяви във Велико Търново омбудсманът Диана Ковачева, предаде кореспондентът на БНР за региона Здравка Маслянкова. В редица региони в страната загубите на питейна вода са над 85%, а гражданите несправедливо плащат за некачествена услуга, коментира омбудсманът и настоя да бъдат въведени и водни помощи за хората с ниски доходи.
Липсата на питейна вода и некачествено водоснабдяване са най-честите проблеми, за които споделят хората в писма и на приемните, заяви във Велико Търново омбудсманът Диана Ковачева и посочи, че масово ВиК дружествата в страната не ремонтират мрежата, въпреки че залагат това в бизнес плановете си, с които получават от държавния регулатор решение за поскъпване на питейната вода. Според Диана Ковачева спешно е нужен нов закон за ВиК:
„Да има ограничение на общите загуби, които да се допускат на дружествата, така че те да бъдат принудени да си отстраняват авариите своевременно“.
Новият закон за ВиК трябва да даде отговор и на още един проблем:
„Когато получаваш непитейна вода от чешмата, да не плащаш като за чиста вода. Няма в момента такъв механизъм как да ви определят по-справедлива цена и това е пак със закона за ВиК“.
Втората мярка, която трябва да бъде предприета според омбудсмана Диана Ковачева, е по-ефективен контрол от държавата към водоснабдителните дружества. Според нея са нужни и водни помощи за хората, които не могат да плащат високата цена на водата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.